Način pripreme
Luk i šargarepa se očiste i sitno se iseckaju.
Dinstaju se u zagrejanoj masnoći i nakon kratkog mešanje se dodaju očišćene i iseckane pečurke.
Kada povrće omekne, dodaje se opran pirinač zajedno sa otprilike pola šolje vode. Kada pirinač upije vodu, stavlja se so po ukusu, crni biber, aleva paprika i čubar.
Dodaje se izrendani paradajz, nakon čega se nadev ostavlja na još malo na ringli.
Listovi kupusa se raspoređuju na tanjir i nožem se sklanja srednji debeli deo lista. Ukoliko je list veliki, može da se preseče na dva jednaka dela.
U sredinu svakog lista se stavlja nadev i uvija se sarma, koji se nakon toga ređaju u duboku šerpu na čije dno je stavljen tanjir da posne sarme ne bi izgorele.
U šerpu se sipaju otprilike dve čaše vode, stavlja se na ringlu i sarme od kupusa se kuvaju otprilike sat i po vremena na niskoj temperaturi.
Gotove posne sarme sa pečurkama se serviraju posute s malo aleve paprike.