Način pripreme
Za sos sitno iseckajte luk i dodajte ga u tiganj sa uljem, propržite na umerenoj vatri dok se ne dobije lagana zlatkasta boja.
Dodajte paradajz pire i sitno iseckane čenove belog luka, propržite na 1-2 minute.
Dodajte brašno i odmah sipajte vodu u kojoj ste rastvorili kiselu pavlaku, posolite i pospite crnim biberom po ukusu i sitno iseckanom mirođijom, izmešajte.
Za ćufte sa mlevenim mesom i pirinčem mleveno meso stavite u posudu i dodajte so (ako je potrebno), hmeli suneli, crni biber po ukusu i jaje, izmešajte.
Dodajte dobro opran i oceđen pirinač, mesite smesu za ćufte dok se ne dobije homogena smesa.
Od mlevenog mesa oblikujte 10 komada ćufti jednake veličine. Umočite oblikovane ćufte u sos, pokrijte tiganj poklopcem i kuvajte na slaboj vatri 30 minuta.
Trideset minuta je dovoljno kako bi se pirinač i mleveno meso u potpunosti skuvali, a paradajz sos postaje gust. Odozgo najukusnije ćufte u sosu pospite sitno iseckanim peršnom i odmah servirajte.
Idealan garnirung uz njih su krompir pire ili ceo kuvani krompir, pečeno povrće ili kuvani pirinač.