Način pripreme
1. Voda se zagreva zajedno sa medom na 37 stepeni i u njoj se rastvara kvasac. Dobro izmešajte i ostavite da se kvasac aktivira.
2. Brašno prosejte, pomešajte ga sa solju i u sredini napravite udubljenje u koje se sipa mast i aktivirani kvasac.
3. Umesite glatko, mekano i elastično testo, dodajući malo brašna dok ne prestane da se lepi.
Pazite da testo ne bude tvrdo od prekomerne količine brašna, jer se bolji hleb pravi od vlažnijeg testa, mada se teže i duže mesi.
4. Vratite testo u posudu, umotajte i ostavite da naraste 30-40 minuta na toplom mestu.
5. Formirajte okrugli hleb i stavite u okruglu tepsiju - pobrašnjenu ili prekrivenu papirom za pečenje (prečnika 23, 5 cm, jer ako je šira, meko testo će se razliti i hleb će postati pljosnat.)
Ostavite testo da naraste još jednom oko sat vremena ili dok ne utrostruči zapreminu.
6. Retro hleb se peče u rerni (190 stepeni) dok se ne stvori hrskava zlatna korica, na kojoj se kada kucate čuje šuplji zvuk. Približno vreme pečenja je 30-35 minuta.
7. Gotovi hleb sa medom ostavite da se hladi na rešetci.
Da bi kora ostala hrskava tokom letnjih meseci, hleb su umotavali u krpu, ali ne čvrsto, da se ne bi ugušio, i ostavljali ga 2-3 sata na suncu.
Probao sam ovo i zaista kora okruglog retro hleba sa medom postaje jedinstvena i ostaje tako hrskava do sledećeg dana.