Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Grčki uskršnji hleb

Grčki uskršnji hleb

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Grčki uskršnji hleb8 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Toliko je ukusan ovaj grčki hleb da možemo da ga jedemo apsolutno svaki dan"

Potrebni sastojci

  • brašno - 450 g + za dodatno mešenje
  • jaja - 4 komada (jedno za premazivanje)
  • kvasac - 20 g, živi
  • sveže mleko - 100 ml
  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi, veoma mek
  • šećer - 110 g
  • kardamon - 1 kašičica, zrnca
  • mahleb - 4 - 5 g
  • kora pomorandže - 2 supene kašike, fino izrendana
  • sok od pomorandže - 3 supene kašike
  • uzo - 1 čep
  • filirani bademi - za posipanje
  • farbana jaja - 3 komada, za dekoraciju, crvena
* merne jedinice

Način pripreme

Grčki uskršnji hleb, nazvan Tsoureki je veoma sličan našem milibrotu, ali ima malo drugačije note arome koje su specifičnije za njega.

Kao i svako drugo tradicionalno pecivo, tako i Tsoureki ima različite varijacije i interpretacije, prema ukusu i tradicijama prenošenim u svakom domu.

Osim aroma, tipično za ovaj slatki hleb je i to što se dekoriše crvenim uskršnjim jajima, ponekad se čak peče zajedno sa njima. Međutim, u ovoj varijanti sam hleb se ofarba u boju za koju iako znamo da je bezopasna i dalje možemo da odlučimo da to ne radimo, već da ga ukrasimo jajima tek kada bude gotov.

Prvi korak da bismo razvili arome jeste da zajedno sameljemo šećer, kore pomorandže i zrnca kardamona.

Kvasac rastvorimo u blago zagrejanom mleku (37 stepeni, ne više) i ostavljamo da se aktivira na 8-10 minuta.

Prosejemo brašno u posudi i u sredini pravimo udubljenje u koje sipamo blago umućena tri jajeta (a može i belance četvrtog, zato što će za premazivanje na kraju biti dovoljno samo žumance. Ako stavite belance, malo će se povećati količina brašna, ali to ćete osetiti posle prilikom mešenje i posućete koliko je potrebno.)

Kod jaja u udubljene sipamo akivirani kvasac, mleveni šećer sa aromama, uzo, mahleb i meki maslac.

Mesimo testo koje prebacujemo na nabrašnjenu radnu površinu i s njime radimo dok ne prestane da se lepi, postane elastično i jasno vidimo izražene veze glutena.

Oblikujemo u loptu, stavljamo u posudu i uvijamo providnom folijom. Tako čekamo da naraste na sat i 20 minuta.

Naraslo testo delimo na tri jednaka dela, od svakog oblikujemo i rastežemo fitilj.

Sva tri fitilja ispletemo u pletenicu i ostavljamo da ponovo naraste na 30-40 minuta. Ovde je momenat da odozgo stavimo ofarbana jaja, ako želimo da pečemo zajedno sa njima i da ostanu ugrađena u milibrot.

Premazujemo umućenim jajetom i posipamo filiranim bademima.

Pečermo u zagrejanoj rerni na 170 stepeni tako što ubacujemo tepsiju sa grčkim hlebom kada je temperatura još uvek 50 stepeni. Na taj način nastavlja da raste.

Vreme pečenja je otprilike 30 minuta ili dok se ne dobije prijatna tamno-zlatkasta boja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: