Način pripreme
Radi se mikserom, a isto tako može testo i da se zamesi rukom; rerna - 175 stepeni; okrugli kalup oko 30-32 cm blago podmazan
U toplom mleku se rastvori kvasac i ostavlja se da se aktivira oko 10-15 minuta.
U posudi se promešaju brašno, so, jaje, ulje i voda. Zamesi se da se dobije testo. Dodaje se mleko s kvascem i testo se dodatno zamesi. Sipa se na nabrašnjenu radnu površinu i mesi se oko 10-15 minuta, da se dobije lepa lopta testa.
Ostavlja se da naraste u podmazanoj posudi pokrivenoj svežom folijom oko 40-45 minuta. Dok testo raste priprema se nadev od maslaca, peršuna, narendanog sira i belog luka. Sve to se mnogo dobro izmeša u ujednačenu smesu. Može da se koristi i mikser. Ostavlja se sa strane.
Gotovo testo se okreće na blago nabrašnjenu radnu površinu i deli se na 2 dela. Svaki deo se oblikuje u loptu blagim presavijanjem testa. Prva lopta se oklagijom razvije u krug toliko da od nje mogu da se iseku 16-17 krugova za kalup od 7 cm prethodno natopljen u brašno.
Svaki krug se uzima rukom, stavlja se nadev, koji se blago raširi po njemu, da bi bilo udobnije može da se koristi i nož iz escajga.
Krug se preklapa po sredini da bude polovina elipse, a nakon toga dva kraja se uštinu jedan za drugi u donjem delu, spoje se blagim pritiskom da se zelepe jedan za drugu da budu kao uštinuto cveće. Gornji deo se ostavlja otvoren.
Ređaju se u posudu za pečenje s malim rastojanjem jedan od drugog, takođe i između redova. Ostavljaju se da narastu oko 20 minuta, namažu se jajetom i po želji se posipaju semenom maka ili susamom.
Peče se na 175 stepeni oko 30-35 minuta.
Beleška: Osim uskršnjih kolača koje planiram da zamesim, napraviću i ovaj ukusan i interesantan hleb s malo nadeva u njemu. Mnogo je dobar, aromatičan i blago pikantan i pogodan za predstojeće praznike.