Način pripreme
Rastvorite kvasac i šećer u blago zagrejanoj vodi do telesne temperature. Ostavite da nadođe na 5 do 10 minuta.
U posudu prosejte brašno i pomešajte sa solju.
Napravite udubljenje u sredini, sipajte tečnost sa kvascem koja je već formirala mehuriće.
Počnite da uzimate brašno sa zidova i istovremeno sipajte i maslac. Tako dok brašno sve ne upije.
Prebacite na blago nabrašnjenu radnu površinu i umesite glatko testo. Po potrebi posipajte brašno dok ne prestane da vam se lepi. Testo ne treba da bude ni tvrdo, ni previše meko.
Oblikujte ga u loptu i vratite u posudu. Uvijte krpom i ostavite na sat vremena da naraste i da utrostruči svoj obim.
Naraslo testo kratko premesite, podelite na 6 jednakih delova i svaki oblikujte u malu okruglu pogaču kao za burger. Ostavite pogače da se otpuste na 15 minuta.
Za to vreme stavite otprilike 1.2 l vode na ringlu da provri. U nju sipajte sodu i prstohvat soli.
Ubacite svaku loptu testa na 30 sekundi u ovu ključalu vodu i vadite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pospite susamom.
Ostavite tako još 10-15 minuta, a u međuvremenu zagrejte rernu do 180 stepeni.
Pecite pogače tipa bretcel 30 minuta ili dok se ne dobije zlatkasta korica.
Koristite ih uz bilo koje jelo ili za pravljenje burgera i sendviča.
Sjajni su!