Način pripreme
Izuzetno ukusan i veoma jednostavan recept za aromatični i mekani prolećni krompir pire sa zeljem.
Prvo kuvamo jaja otprilike 5-6 minuta.
Za njima u srednje velikoj šerpi prokuvamo 2 šolje vode. U nju dodajemo 1 i ½ kašičice himalajske soli i 9 srednje velikih krompira iseckanih na kockice, posle stavljamo poklopac šerpe.
Nekoliko minuta nakon što ponovo provi dodajemo i sitno iseckan prolećni zeleniš: 15-18 srednjih svežih listova zelja (bez drški) i pola vezice mladog luka - pera. Mešamo drvenom mutilicom i ponovo pod poklopcem sačekamo da provri.
Kada provri, otklopimo i začinimo mlevenim crnim biberom - ½ ravne kašičice, kumin 1/3 kašičice i 1 supena kašika šarlana (suncokretovo ulje).
Izmešamo i bez poklopca ostavljamo da se krčka još nekoliko minuta.
Kada je gotovo, skidamo šerpicu sa ringle i pasiramo pire moćnim pasatorom dok se ne dobije glatka sipkava konzistencija zelenog pirea.
Dodajemo 2 supene kašike kravljeg maslaca i izmešamo.
Poslužujemo raskošni krompir pire još topao, ukrašen iseckanim skuvanim jajima.
Neobično ukusno!