Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Pirinač u rerni»Teleći repovi sa pirinčem u rerni

Teleći repovi sa pirinčem u rerni

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Teleći repovi sa pirinčem u rerni
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
300 min.
Ukupno
330 min.
Porcije
8
"Izgubićete razum i reči ovom raskošnom poslasticom sa teletinom i pirinčem"

Potrebni sastojci

  • teleći repovi - 1.3 kg (u kolutovima)
  • pirinač - 450 g
  • paprike - 3 komada, 3 zelene + 1 crvena
  • luk - 1 glavica
  • šargarepe - 4 komada
  • mladi beli luk - 3 struka
  • celer - 2 struka
  • paradajz - 2 komada
  • crni biber - 1 supena kašika, mleven (može i više, po ukusu)
  • lovorov list - 1 komad
  • crveno vino - 2 šolje
  • maslinovo ulje - 1/2 šolje, ili ulje
  • so - po ukusu
  • brašno - za uvaljati repove
* merne jedinice

Način pripreme

Jedni od najzasićenijih i ukusnih bujona se dobijaju od telećih repova. Kada dodajemo i povrće i vino, postaje nešto neverovatno.

Osim supstance koju repovi izlučuju i doprinose bogatstvu bujona, samo njihovo meso je takođe raskošno ukusno i krhko (naravno, zavisi i od rase životinje).

Osobenost ovde je što treba da se kuva dugo na slaboj vatru, ali ipak vredi strpljenja.

Da ne gubimo vreme i da zasučemo rukave.

Počinjemo sa pripremom svog povrća, tako što ga očistimo i sečemo na srednje velike komadiće.

Dobele kolutove telećih repova začinimo crnim biberom, uvaljamo u brašno i istresemo višak količine.

Zapečatimo na jakoj vatri da se dobije zlatasta boja sa svih strana i vadimo na tanjir.

U istu masnoću stavljamo luk, a kada omekša, dodajemo šargarepe, celer i paprike. Lagano propržimo, ali da ne bude u potpunosti gotovo.

Dolazi red na paradajz (on može da budu mleven, a ne seckan). Ostavljamo da voda iz njih ispari i stavljamo repove, so i lovorov list.

Zalivamo vinom i kuvamo 10 minuta, zatim sipamo vodu, lepo da pokrije sve i ostavljamo da provri na jakoj vatri.

Odavde pa nadalje smanjujemo vatru na slabu/umerenu (od 9 stepeni na peti) i ostavljamo da vri pod poklopcem 4 sata.

Pirinač veoma dobro operemo od skroba i sipamo u tepsiju.

Izmerimo tečnost od kuvanja onoliko koliko iziskuje proporcija za sortu pirinča kog koristimo. Ja sam odmerila 3:1 tako što od bujona zagrabim i deo komadića povrća.

Nije potrebno da se dodaje više komadića, budući da je njihova uloga pre svega da začine bujon.

Postoje varijante i da se izvadi meso i sve ostalo da se pasira.

Na taj način pirinač postaje kremastiji, zato što će bujon biti gust.

Ako vam nije dovoljno tečnosti, sipajte dodatno vode za ukusni pirinač u rerni.

U tepsiju kod pirinča i bujona ređamo teleće repove i ubacimo u zagrejanu rernu na 200 stepeni.

Pečemo teletinu sa pirinčem dok se ne upije sva tečnost i jelo ne ostane na masti.

Raskošna poslastica!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: