Način pripreme
Za ovaj recept potrebna nam je veća lignja. Dužina lignje treba da bude od 20-25 cm.
Oljuštite i iseckajte što sitnje crni luk. Maslinovo ulje stavite na tiganj da se zagreje, pa mu dodajte sitno iseckan crni luk. Propžite crni luk kratko. Krake od lignje iseckajte na što manje komade, kockica do 5 mm.
Dodajte iseckane krake lignje u tiganj sa crnim lukom i propržite zajedno. Beli luk ispasirati i dodati kracima lignje i crnim lukom. Kad je dinstanje skoro pri kraju dodajte i jednu kašiku pinjola i veoma kratko prodinstajte. Kad prodinstate sve stavite u dublju posudu sa strane i ostavite da se prohladi.
Kad se smesa prohlad, i naspite prezlu i parmezan i promešajte. Bosiljak i peršun sitno iseckajte, pa dodajte smesi i promešajte. Posolite i pobiberite. U malu posudicu umutite jaje i prelijte preko smese, pa izmešajte kašikom.
Lignju punite filom i sa jednom ili dve čačkalice zatvorite lignju i stavite je u vatrostalnu. Predhodno zagrejte rernu na 250 stepeni pa ubacite vatrostalnu.
Izvadimo vatrostalnu iz rerne, okrenemo lignju na drugu stranu, pa vratimo u rernu da se peče 7-8 minuta. Kad prođe vreme izvaditi vatrostalnu iz rerne, pa lignju prelijemo maslinovim uljem i belim vinom. Stavite alu foliju i vratite u rernu da se peče na 200 stepeni 40 minuta.
Smanjite temperaturu na 180 stepeni i peći još 20 minta.
Izvaditi vatrostalnu iz rerne, skinuti alu foliju, okrenuti punjenu lignju, pa posuti svežom mirođijom. Koristite mirođiju koliko volite, samo ne zaboravite da ima jak miris, pa nemojte da preterate kako ne bi preuzela ukus.
Vratiti u isključenu rernu još koji minut bez alu folije.
Izvaditi iz rerne i ostaviti petnestak minuta da se ohladi, pa nakon toga staviti na poslužavnik. Lignju iseći na kolutove i servirati na tanjire.
Punjenu lignju iz rerne konzumirati dok je topla.