Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Punjena lignja sa keljom i pršutom

Punjena lignja sa keljom i pršutom

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k4315
Punjena lignja sa keljom i pršutom
Fotografije: Lenka
1 / 2
21/06/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
3
"Dah Mediterana - punjena lignja sa keljom i pršutom"

Potrebni sastojci

  • lignja - 1 kom.
  • kelj - 2 šolja
  • mladi luk - 2 struka
  • maslinovo ulje - 25 ml
  • beli luk - 1 čen
  • kokosovo mleko - 400 ml
  • pršuta - 100 g
  • maslac - 50 g
  • kari - 1 k.k.
  • so
  • biber - prstohvat
  • mleveni đumbir - 1/3 k.k.
  • mirođija
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept potrebna nam je veća lignja. Dužina lignje treba da bude od 20-25 cm. Ovako velike lignje obično nemamo sreće da kupimo u supermarketima, ali kad ste na mediteranskoj obali iskoristite priliku i idite do najbliže riblje pijace na kojoj možete naći čitav spektar različitih vrsta lignji. Iskoristite priliku pa kupite malo više da možete da uživate u čarima Mediterana i kad niste na moru. Lignje zaleđene mogu da budu u zamrzivaču i do 6 meseci. Ako pak nemate priliku da nađete ovako veliku lignju, možete iskoristiti i više manjih.

Za početak oljuštićemo kelj i iseći ga na četvrti vertikalno. Narendati kelj u duboku posudu, pa preliti vodom da malo ostoji. Mladi luk sitno iseckati i prodinstati na maslinovom ulju, pa ocediti kelj i stavite kratko da se prodinsta sa mladim lukom. Skinuti sa ringle, pa posoliti i pobiberiti i sve promešati. Pršutu sitno iseckati na kockice, nasuti u prodinstan kelj, pa promešati.

Lignju punite filom od kelja i pršute. Sa jednom ili dve čačkalice zatvorite lignju i stavite je u vatrostalnu. Na lignju i oko lignje staviti komadiće maslaca. Lignju zasecite na više mesta po dužini.

Okrenite zasečenu stranu lignje ka dnu vatrostalne i stavite je da se peče u rerni dok pripremamo sos. Rernu upaliti na 200 stpeni.

Počnimo sa sosom. Iseckajte beli luk na male kockice. Kokosovo mleko koristimo ono gusto iz konzerve, ne iz tetrapaka. Kokosovo mleko naspemo u dublju posudu, dodamo sitno iseckan beli luk, jednu kašikicu karija, malo soli - onoliko koliko volite slano, prstohvat bibera, na vrhu kašičice đumbira i promešamo sve.

Izvadimo vatrostalnu iz rerne, okrenemo lignju na drugu stranu, pa vratimo u rernu da se peče 7-8 minuta.

Kad prođe vreme izvaditi vatrostalnu iz rerne pa lignju preliti sosem.

Stavite alu foliju i vratite u rernu da se peče na 200 stepeni 40 minuta.

Smanjite temperaturu na 180 stepeni i peći još 20 minta.

Izvaditi vatrostalnu iz rerne, skinuti alu foliju, okrenuti lignju, pa posuti svežom mirođijom. Koristite mirođiju koliko volite, samo ne zaboravite da ima jak miris, pa nemojte da preterate kako ne bi preuzela ukus .

Vratiti u isključenu rernu još koji minut bez alu folije.

Izvaditi iz rerne i ostaviti petnestak minuta da se ohladi, pa nakon toga staviti u veću posudu, i iseći na kolutove po već zasečenim delovima.

Punjenu lignju sa keljom i pršutom servirati na tanjire i jesti dok je toplo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: