Način pripreme
Za ovaj recept potrebna nam je veća lignja. Dužina lignje treba da bude od 20-25 cm. Ovako velike lignje obično nemamo sreće da kupimo u supermarketima, ali kad ste na mediteranskoj obali iskoristite priliku i idite do najbliže riblje pijace na kojoj možete naći čitav spektar različitih vrsta lignji. Iskoristite priliku pa kupite malo više da možete da uživate u čarima Mediterana i kad niste na moru. Lignje zaleđene mogu da budu u zamrzivaču i do 6 meseci. Ako pak nemate priliku da nađete ovako veliku lignju, možete iskoristiti i više manjih.
Za početak oljuštićemo krompir i iseći ga na četvrti vertikalno. Stavite u šerpicu vode da provri, a kad voda provri obarite kratko krompir 7-8 minuta. Lignju dobro očistite, pa je zasecite na više mesta po dužini.
Lignju punite sa četvrtinama krompira. Sa jednom ili dve čačkalice zatvorite lignju i stavite je u vatrostalnu. Na lignju i oko lignje staviti komadiće maslaca. Okrenite zasečenu stranu lignje ka dnu vatrostalne i stavite je da se peče u rerni dok pripremamo sos. Rernu upaliti na 200 stpeni.
Počnimo sa sosom. Iseckajte crni luk na male kockice. U šerpu stavite ostatak maslaca, tačnije 50 g i stavite da se dinsta luk. Posolite luk kako bi pustio sokove. Dok se luk dinsta isecite bukovaču i dodajte luk.
Dinstajte luk i bukovaču uz povremeno dodavanje vode. Očistit lišće rotkvice, dobro operite i isecite krupno. Kad bukovača bude dinstana dodajte lišće rotkvice i još 5 minuta dinstati.
Pospite brašnom, brzo promešajte, pa polijte mlekom. Krčkajte 5 minuta dok se ne zgusne i pospite biberom. Izvaditi lignju iz rerne, okrenite na drugu stranu i prelijte sosom. Stavite alu foliju i vratite u rernu da se peče na 200 stepeni 40 minuta.
Smanjite temperaturu na 180 stepeni i peći još 20 minta. Jedite dok je toplo i uživajte.