Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Punjena lignja u sosu

Punjena lignja u sosu

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Punjena lignja u sosu
Fotografije: Lenka
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
2
"Ukus Mediterana na vašoj trpezi - prijatno!"

Potrebni sastojci

  • lignja veća - 1 kom.
  • maslac - 100 g
  • mleko - 600 ml
  • bukovača - 100 g
  • crni luk - 1 kom.
  • krompir - 2 kom.
  • lišće rotkvice - 2 veze
  • brašno - 1 s.k.
  • so
  • biber
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept potrebna nam je veća lignja. Dužina lignje treba da bude od 20-25 cm. Ovako velike lignje obično nemamo sreće da kupimo u supermarketima, ali kad ste na mediteranskoj obali iskoristite priliku i idite do najbliže riblje pijace na kojoj možete naći čitav spektar različitih vrsta lignji. Iskoristite priliku pa kupite malo više da možete da uživate u čarima Mediterana i kad niste na moru. Lignje zaleđene mogu da budu u zamrzivaču i do 6 meseci. Ako pak nemate priliku da nađete ovako veliku lignju, možete iskoristiti i više manjih.

Za početak oljuštićemo krompir i iseći ga na četvrti vertikalno. Stavite u šerpicu vode da provri, a kad voda provri obarite kratko krompir 7-8 minuta. Lignju dobro očistite, pa je zasecite na više mesta po dužini.

Lignju punite sa četvrtinama krompira. Sa jednom ili dve čačkalice zatvorite lignju i stavite je u vatrostalnu. Na lignju i oko lignje staviti komadiće maslaca. Okrenite zasečenu stranu lignje ka dnu vatrostalne i stavite je da se peče u rerni dok pripremamo sos. Rernu upaliti na 200 stpeni.

Počnimo sa sosom. Iseckajte crni luk na male kockice. U šerpu stavite ostatak maslaca, tačnije 50 g i stavite da se dinsta luk. Posolite luk kako bi pustio sokove. Dok se luk dinsta isecite bukovaču i dodajte luk.

Dinstajte luk i bukovaču uz povremeno dodavanje vode. Očistit lišće rotkvice, dobro operite i isecite krupno. Kad bukovača bude dinstana dodajte lišće rotkvice i još 5 minuta dinstati.

Pospite brašnom, brzo promešajte, pa polijte mlekom. Krčkajte 5 minuta dok se ne zgusne i pospite biberom. Izvaditi lignju iz rerne, okrenite na drugu stranu i prelijte sosom. Stavite alu foliju i vratite u rernu da se peče na 200 stepeni 40 minuta.

Smanjite temperaturu na 180 stepeni i peći još 20 minta. Jedite dok je toplo i uživajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: