Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pržena riba»Savršena pržena riba, korak po korak

Savršena pržena riba, korak po korak

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Savršena pržena riba, korak po korak
Fotografije: Ivelina
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Pratite striktno ove korake, kako bi dobili savršeno prženu ribu"

Potrebni sastojci

  • riba - 4 komada, srednje veličine (oslić ili dr.)
  • limun - 2 komada
  • brašno - 50/100 g, da se uvalja
  • ulje - 100 ml
  • maslac - 80/100 g
  • peršun - ili druga zelena biljka po ukusu
  • marinada
  • so - 1 kašika.
  • šećer - 1 kašika
  • voda - 1 litar za mariniranje ribe
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za prženu ribu je od najpoznatijeg ruskog kuvara Ilje Isakoviča Lazersona - Lazersonovi principi. Lazerson je svetski poznati kuvar, voditelj mnogih radio i televizijskih programa na ruskim televizijskim kanalima, autor više od stotinu poznatih knjiga-kuvara.

Na primer, postoje određeni principi za soljenje ribe kod kuće, za pravilno kuvanje itd. Za svako jelo kuvar ima svoje razvijene principe. Čak i za tako naizgled jednostavno jelo poput pržene ribe.

Svoju teoriju zastupa uglavnom zasniva na kuvanju bez recepata i na korišćenju osnovnih tehnika kuvanja. To je glavna razlika od ostalih kuvara. Njegovi principi sadrže različite kombinacije proizvoda, njihove proporcije za kuvanje i u gotovom jelu.

Uzmite ribu srednje veličine da biste je pržili celu. Odsecite glavu, rep i peraja. Ako je riba krupna, uobičajeno je da se prži u komadima, isečena sa kostima ili nasečena na filete bez kostiju. Ovaj put smo pripremali oslić.

1. princip: Sol + šećer su najbolji prijatelji ribe!

Rastvorite jednu kašiku soli i šećera u litru vode. Na jednoj i na drugoj strani napravite rezove na ribi. Stavite ih u vodu na 20 minuta. Ovo je neophodno kako bi riba bila ukusnija i sa najboljom konzistencijom. Ovo je posebno važno kada pržite filete!

2. princip: Limun je prijatelj pržene ribe, ali ne i kada je riba sirova! Ne marinirajte ribu limunom. Koristite ga nakon pripreme ribe! Apsolutno je zabranjeno sipati sok od limuna na ribu pre prženja! Kiselina smanjuje proteine.

Presecite limun na pola. Zagrejte tiganj. Stavite jednu polovinu limuna sa odsečenim delom prema dole. Pržite dok se na rezu ne pojavi smeđa kora.

3. princip: Zagrejte tiganj sa teflonskim dnom ili tiganj od livenog gvožđa na pravi način! Dobro zagrejte tiganj dodavanjem velike količine biljnog ulja. Izvadite ribu iz vode. Osušite je na salveti. Za bolji ukus utrljajte prstima smesu bibera i rasporedite sa obe strane ribe.

Da biste sprečili da se riba lepi za tiganj i da bi imala bolju koru, uvaljajte je u maloj količini brašna. Protresite da biste uklonili višak brašna.

Stavite ribu u tiganj. Povremeno protresite tiganj da se riba ne zalepi. Pržite sa obe strane, neprestano okrećući. Smanjite vatru. Spremnost ribe odredite prema spremnosti najdebljeg mesta.

4. princip: Maslac je treći prijatelj ribe! Ostavite malu količinu ulja u tiganju, a ostatak bacite. Dodajte veliki komad maslaca. On će vam omogućiti da pripremite sos od maslaca.

Ako imate peršun ili neku drugu biljku, sitno je naseckajte. Kada maslac malo sagori i pojavi se orašasti miris, dodajte bilje. Iscedite sok od pola limuna na ribu i u sos. Na maslacu možete da ispržite pola limuna.

Stavite ribu na tanjir. Prelijte je sosom. Ukrasite jelo svežim ili prepečenim limunom i grančicom peršuna.

Ribu sam servirao na tiganju sa dinstanim tikvicama, kuvanim krompirom, svežim paradajzom i naravno limunom.

Nije važno koja vrsta ribe se koristi za savršenu prženu ribu korak po korak!

Ovaj način prženja pogodan je za bilo koju ribu. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: