Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Tapas»Seviče od škampa

Seviče od škampa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Seviče od škampa5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Ukupno
18 min.
Porcije
4
"Ako i vi kao mi volite da eksperimentišete za različitim gurmanskim receptima, seviče od škampa je idealan recept za vas"

Potrebni sastojci

  • škampi - 250 g, oljušteni
  • limeta - 2 komada
  • limun - 1 komad
  • maslinovo ulje - 1/2 šoljica
  • crveni luk - 1 glavica, srednja/manja
  • korijander - 4 struka
  • biber - 2 prstohvata
  • so - 1 kašičica, sa zaobljenim vrhom, u ljuspicama (maldonska)
  • paradajz - 1 komad, mali, po želji
  • ljute paprike - 1 komad, čili, kajenska paprika ili druga
  • avokado - ili čips od banane za serviranje
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite škampe od vene, koja prolazi po dužini tela morskog ploda. Rasecite od spoljašnje strane po dužini i izvadite venu štapićem ili oštrim nožem.

U posudu iscedite sok od citrusa limete i limuna, a po želji možete dodati malo soka od pomorandže.

Izrendajte koru jedne limete i koru pola limuna.

Dodajte u marinadu so, biber, iseckanu papriku ljutu, korijander i crveni luk na tankim ivicama.

Unutra stavite škampe sirove i rasporedite ih u tankom sloju, a ne na gomili. Marinada treba da ih pokriva.

Staite u frižider na 2 sata tako se pripremaju i neće biti sirovi, iako nisu prošli termičku obradu. Primetićete da su izgubili providnost i pobeleli.

U nekim receptima se škampi prethodno malo blanširaju, nekoliko minuta u vreloj vodi, ali po mom mišljenju za seviče to nije potrebno.

U marinovane morske plodove stavite maslinovo ulje i sitno iseckan paradajz, može crvena i zelena paprika.

Dobro promešajte i ostavite na sat-dva u frižideru da se upiju mirisi i pomešaju svi ukusi.

Servirajte seviče od škampa hladno u niskim staklenim čašama ili posudama. Sipajte i sos iz marinade.

Servirajte tapase samostalno ili u društvu hleba, čipsa od banane ili batata, belog pirinča ili avokada u komadima.

Sveže i veoma aromatično!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: