Način pripreme
Očistite ribe od unutrašnjosti i krljušti. Izvadite oba riblja fileta svake orade i pincetom uklonite preostale koščice. Kožu nemojte skidati.
Marinirajte ribu u limunovokm soku, soli, maslinovom ulju i belom biberu i ostavite da odstoji sat, dva.
Uz oradu na roštilju pripremićemo ukusan sos sa škampima izuzetne arome maslaca.
Za njega vam je potreban lep riblji bujon, najbolje domaći, spremljen od kožice i glava škampa (imajte u vidu da sam navela gramažu 200 g oguljenih i očišćenih morskih plodova, tako da ukoliko su vaši celi, ona treva da budu teški barem 280 g).
Veoma sitno iseckajte luk šalot i peršun i propržite ih na kratko na kašici maslinovog ulja i polovini maslaca.
Dodajte škampe i kuvajte minutu, nakon čega sipajte brendi. Čim škampi dobro upiju aromu i alkohol ispari (minutu-dve), izvadite ih.
6. Sipajte brašno, propržite ga na kratko i sipajte riblji bujon uz neprestano mešanje. Postoji mogućnost da se formiraju male grudvice, ali to ne treba da vas zabrinjava - prosto uzmite metalnu žicu za mućenje i mutite, videćete kako će sos postati gladak.
7. Mešajte sos dok se ne zgusti na umerenoj vatri, a na kraju stavite i ostali maslac, mešajući kako bi se istopio i lepo sjedinio sa svim ostalim.
8. Kuvajte škampe u sosu i sklonite sa vatre.
9. Dok završavate nažni sos, zagrejte roštilj i podmažite mu rebra.
Izvadite filete orade iz lagane marinade i dobro ocedite. Stavite na roštilj sa strane kože i pecite 2 minute (snaga vatre ne treba da bude veoma visoka), posle okrenite na otprilike minutu i sa druge strane.
Krhka bela riba i posebno kada je u tankim filetima nije potrebno da se dugo peče.
10. Servirajte ribu na roštilju sa aromatičnem sosom od škampa.
Prijatno!