Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Fileti orade na roštilju sa sosom od škampa

Fileti orade na roštilju sa sosom od škampa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k79616k987
Fileti orade na roštilju sa sosom od škampa5 / 5
23/08/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Ne zaboravite da pripremite i ribicu, i sos od škampa, zato što zajedno poslužini čine jedan sjajan kombinovan ukus"

Potrebni sastojci

  • orada - 2 ribe, 900 g svaka
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike
  • beli biber - 4 prstohvata
  • sok od limuna - 4 supene kašike, sveže ceđen
  • so - 4 prstohvata
  • Sos od škampa
  • škampi - 200 g, oguljeni i očišćeni
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • kravlji maslac - 150 g
  • brendi - 60 g
  • riblji bujon - 2 šolje
  • brašno - 3 supene kašike
  • šalot - 4 komada
  • peršun - 2 struka, listovi
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite ribe od unutrašnjosti i krljušti. Izvadite oba riblja fileta svake orade i pincetom uklonite preostale koščice. Kožu nemojte skidati.

Marinirajte ribu u limunovokm soku, soli, maslinovom ulju i belom biberu i ostavite da odstoji sat, dva.

Uz oradu na roštilju pripremićemo ukusan sos sa škampima izuzetne arome maslaca.

Za njega vam je potreban lep riblji bujon, najbolje domaći, spremljen od kožice i glava škampa (imajte u vidu da sam navela gramažu 200 g oguljenih i očišćenih morskih plodova, tako da ukoliko su vaši celi, ona treva da budu teški barem 280 g).

Veoma sitno iseckajte luk šalot i peršun i propržite ih na kratko na kašici maslinovog ulja i polovini maslaca.

Dodajte škampe i kuvajte minutu, nakon čega sipajte brendi. Čim škampi dobro upiju aromu i alkohol ispari (minutu-dve), izvadite ih.

6. Sipajte brašno, propržite ga na kratko i sipajte riblji bujon uz neprestano mešanje. Postoji mogućnost da se formiraju male grudvice, ali to ne treba da vas zabrinjava - prosto uzmite metalnu žicu za mućenje i mutite, videćete kako će sos postati gladak.

7. Mešajte sos dok se ne zgusti na umerenoj vatri, a na kraju stavite i ostali maslac, mešajući kako bi se istopio i lepo sjedinio sa svim ostalim.

8. Kuvajte škampe u sosu i sklonite sa vatre.

9. Dok završavate nažni sos, zagrejte roštilj i podmažite mu rebra.

Izvadite filete orade iz lagane marinade i dobro ocedite. Stavite na roštilj sa strane kože i pecite 2 minute (snaga vatre ne treba da bude veoma visoka), posle okrenite na otprilike minutu i sa druge strane.

Krhka bela riba i posebno kada je u tankim filetima nije potrebno da se dugo peče.

10. Servirajte ribu na roštilju sa aromatičnem sosom od škampa.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: