Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Tikvice na meksički način

Tikvice na meksički način

Kulinarna mrejaKulinarna mreja
Džedaj
641882k
Tikvice na meksički način
Fotografije: Kulinarna mreja
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
3
"Još jednom nam ovaj recept dokazuje da mašta i kulinarsko znanje zajedno mogu učiniti čuda"

Potrebni sastojci

  • basmati pirinač - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • so
  • biber
  • tikvice - 3 komada
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • crveni luk - 1 glavica
  • paprike - 2 komada, crvene
  • ljute paprike - 1 komad
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • kumin
  • kukuruz - 200 g, iz konzerve
  • peršun
  • avokado - 2 komada
  • beli luk - 2 čena
  • korijander
  • sok od limete
  • za čipkastu dekoraciju
  • ulje - 60 ml
  • voda - 55 ml
  • kukuruzni skrob - 10 g
  • so - prstohvat
  • poslastičarska boja - 3 kapljice, crvena
  • klice - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U kaserolu stavljamo 1 šolju basmati pirinča (pomešana bela i braon zrna).

Dodajemo 2 šolje vode, so i biber. Kuvamo na tihoj vatri dok ne bude gotov pirinač. Ako je potrebno dodajemo vodu.

Operemo 3 tikvice. Ne ljuštimo ih. Isečemo na pola po dužini i malom kašikom izvadimo semenke.

Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenje, posipamo solju, pokrivamo aluminijumskom folijom i pečemo na 170 stepeni 20-25 minuta. Nakon toga isečemo na kockice.

U tiganju ugrevamo 2 supene kašike maslinovog ulja. Propžimo sitno isckanu glavicu crnog luka. Dodajemo 2 crvene paprike, isečene na male komade i 1 ljutu crvenu papriku, sitno iseckanu. Kuvamo 3-4 minuta. Skidamo sa vatre i stavljamo na tanjir.

U isti tiganj stavljamo 2 supene kašike paradajz pirea. Začinimo solju i kuminom. Dodajemo 200 g kukuruza iz konzerve i sitno iseckani peršun. Kuvamo 4-5 minuta, mešamo periodično.

U blender stavljamo 2 avokada, 2 čena belog luka, sveži korijander, so i sveže iseceđen sok od limete. Sameljemo dok ne dobijemo glatku smesu.

Za crvenu čipku:

U malu posudu stavljamo 55 ml vode, 60 ml ulja, 10 g kukuruznog skroba i prstohvat soli. Promešamo lepo i dodajemo 2-3 kapljice crvene boje. Ponovo promešamo. U potpuno suv i ugrejan tiganj kašikom stavljamo tečnost i pečemo dok voda ne ispari.

Serviramo na tanjiru, prvo stavljamo čipku. Odozgo stavljamo obruč i stavljamo pirinač, kukuruz, tikvicu, paprike.

Stavljamo parče čipke od pasiranog avokada, krišku ljute crvene paprike i posipamo klicama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: