Način pripreme
U kaserolu stavljamo 1 šolju basmati pirinča (pomešana bela i braon zrna).
Dodajemo 2 šolje vode, so i biber. Kuvamo na tihoj vatri dok ne bude gotov pirinač. Ako je potrebno dodajemo vodu.
Operemo 3 tikvice. Ne ljuštimo ih. Isečemo na pola po dužini i malom kašikom izvadimo semenke.
Poređamo ih u pleh, obložen papirom za pečenje, posipamo solju, pokrivamo aluminijumskom folijom i pečemo na 170 stepeni 20-25 minuta. Nakon toga isečemo na kockice.
U tiganju ugrevamo 2 supene kašike maslinovog ulja. Propžimo sitno isckanu glavicu crnog luka. Dodajemo 2 crvene paprike, isečene na male komade i 1 ljutu crvenu papriku, sitno iseckanu. Kuvamo 3-4 minuta. Skidamo sa vatre i stavljamo na tanjir.
U isti tiganj stavljamo 2 supene kašike paradajz pirea. Začinimo solju i kuminom. Dodajemo 200 g kukuruza iz konzerve i sitno iseckani peršun. Kuvamo 4-5 minuta, mešamo periodično.
U blender stavljamo 2 avokada, 2 čena belog luka, sveži korijander, so i sveže iseceđen sok od limete. Sameljemo dok ne dobijemo glatku smesu.
Za crvenu čipku:
U malu posudu stavljamo 55 ml vode, 60 ml ulja, 10 g kukuruznog skroba i prstohvat soli. Promešamo lepo i dodajemo 2-3 kapljice crvene boje. Ponovo promešamo. U potpuno suv i ugrejan tiganj kašikom stavljamo tečnost i pečemo dok voda ne ispari.
Serviramo na tanjiru, prvo stavljamo čipku. Odozgo stavljamo obruč i stavljamo pirinač, kukuruz, tikvicu, paprike.
Stavljamo parče čipke od pasiranog avokada, krišku ljute crvene paprike i posipamo klicama.