Način pripreme
Ovo je jedan klasični recept u italijanskoj kuhinji. Nepogrešiv italijanski ukus, serviram u svakom domu.
Ova verzija je bogatija od klasične rimske artičoke, razlika je u nadevu od prezli, belog luka i peršuna i garantovano će vas odlično predstaviti na večerama i žurkama.
Način pripreme: potopite artičoku u hladnu vodu na oko sat vremena, nakon toga operite pažljivo tekućom vodom, otvarajte kao cvet, što je moguče više, ali nemojte da slomite listiće okolo. Ostavite da se ocede sa glavom na dole, u međuvremenu prepecite prezle u tiganju.
Odmah nakon što se prezle prepeku i dobiju boju ćilibra, skinite sa vatre, dodajte sitno iseckan beli luk, rendani parmezan, prstohvat soli i biber (peršun, ako želite).
Bogato napunite uz pomoć kašike sve moguće delove između listova artičoke.
Stavit ih sve u perforiranu posudu na šerpu na pari ili drugi uređaj na pari i prelijte maslinovim uljem sve glavice artičoke.
Nakon tokga kuvajte na umerenoj vatri na pari.
Čim primetite da je artičoka vidljivo tamnija, sjajnija od pare, nežna i meka, onda je spremna da se jede sa uživanjem!
Artičoka punjena parmezanom i prezlama je gotova.