Način pripreme
/undefined Među najukusnijim ribama nalazi se i karaš. Njegovo meso je nežno, belo i aromatično i pravo zadovoljstvo za nepce i čula.
Pripremanje i u rerni je možda najlakši način da pripremimo ovu ribu i u ovom receptu za pečenu ribu vam predlažem upravo takvu varijantu.
Izabrala sam da stavim ribu na krevet od tikvica sa ciljem da se njena koža ne lepi za tepsiju, a i tako ćemo istovremeno imati ukusan garnirung. Umesto tikvice možete da izaberete i drugo povrće po vašem ukusu.
Dobro očistite karaša, operite i osušite listom papirnog ubrusa.
Posolite ga iznutra i spolja i obilno premažite maslinovim uljem, iseckanim belim lukom i peršunom (po želji i belim biberom)
Isecite tikvicu na kolutiće i poređajte u podmazanu tepsiju odgovarajuće veličine kako bi riba stala.
Posolite tikvice i njih možete da pospete belim lukom i peršunom.
Stavite karaša na povrće i zalijte jednakim delovima belog vina i vode.
Uvijte u foliju u pecite 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Nakon toga skinite foliju i pecite još 30 minuta.
Riba je velika i punaška, zbog toga iako je bela i krhka, potrebno joj je više vremena u rerni.
U slučaju da je vaš karaš manji, treba da redukujete vreme pečenja.
Poslužite karaša u rerni sa omeknutim tikvicama koje su apsorbovale ukus belog vina i zgušnjenim sosom, ostalim na dnu staklene tepsije.
Sama riba takođe delikatno upija aromu vina i rezultat je potpuni raskoš!
Prijatno!