Bonapeti.rs»Recepti»Testenine»Lazanja»Lazanja sa patlidžanom i bešamel sosom

Lazanja sa patlidžanom i bešamel sosom

Lazanja sa patlidžanom i bešamel sosom
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Koliko volimo ukusnu testeninu, toliko volimo i lazanju, zbog toga ih prosto naizmenično slažemo"

Potrebni sastojci

  • paradajz pire - 400 g
  • kore za lazanju - 1 pakovanje
  • mleveno meso - 250 g
  • belo vino - 1 šoljica
  • praziluk - 1 komad
  • patlidžan - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • muskatni oraščić
  • crni biber
  • bosiljak
  • so
  • za bešamel
  • kravlji maslac - 50 g
  • sveže mleko - oko 1 l
  • ulje - 2 supene kašike
  • brašno - 50 g
  • kačkavalj - za posipanje
  • crni biber
  • muskatni oraščić
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Ogulite patlidžan, posolite ga i ostavite ga na otprilike 30 minuta u vodi, kako bi ispustio svoju gorčinu.

Zatim ga pržite na malo masnoće.

Sitno iseckajte praziluk i njega propržite u dubokom tiganju s malo maslinovog ulja.

Dodajte šargarepe, a malo nakon toga i mleveno meso - nastavite da ih pržite.

Sipajte belo vino i sačekajte da provri.

Dodajte paradajz pire, bosiljak, indijski orah, crni biber i so i kuvajte sve sastojke zajedno još otprilike 15 minuta.

Za sos istopite maslac zajedno sa uljem u kaseroli.

Dodajte brašno i pržite ga dok ne promeni svoju boju.

Sipajte sveže mleko uz neprestano mešanje i nakon toga začinite začinima.

Kuvajte Bešamel sos dok se ne dostigne gustina koju vi želite.

Sipajte malo od njega u tepsiju i odozgo poređajte red kora. Dodajte smesu odozgo, poređajte malo prženog patlidžana i odozgo ponovo zalijte Bešamel sosom.

Nastavite naizmenično da ređate sastojke dok ne nestanu količine.

Domaću lazanju završite sosom, odozgo pospite izrendanim kačkavaljem i zapecite je na 200 °C dok ne postane zlatkasta.

Lazanja sa patlidžanom i bešamel sosom je veoma ukusna.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: