Bonapeti.rs»Recepti»Jela od Povrća»Ratatuj»Ratatuj iz Provanse

Ratatuj iz Provanse

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
4092746
Ratatuj iz Provanse
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 4
07/09/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
85 min.
Porcije
6
"Ah, taj ukusni Ratatui, svaki dan snjamo o nečemu"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, srednji
  • tikvice - 2 komada, srednje
  • maslinovo ulje - 50 ml
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 - 5 čenova
  • šargarepa - 1 komad, srednja
  • paradajz - 700 g
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 prstohvat
  • provansalski miks - 2 kašičice
  • dimljena aleva paprika - 2 kašičice
  • ljuta aleva paprika - po želji
  • mocarela
  • parmezan - za posipanje (pekorino)
  • peršun - 1 vezica
  • Za provansalski miks
  • majčina dušica - 3 supene kašike
  • čubar - 2 supene kašike
  • origano - 2 supene kašike
  • ruzmarin - 1 i ½ supena kašika
  • lavanda - 1 i ½ supena kašika, cvet
  • majoran - 1 supena kašika
  • bosiljak - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo počinjemo sa provansalskim miksom začina koji nas odmah prenosi u jugoistočnu Francusku. Na tržištu se prodaju gotovi miksovi čiji sastav dosta varira. Mi kod kuće sami spremamo miks prema receptu za koji smo saznači prilikom jednog putovanja po Francuskoj.

Autentičan recept za ratatuj se pravi sa prethodno sotiranim tikvicama i patlidžanom, ali mi često pravimo brzu varijantu (kao što je i sada slučaj) i ne sotiramo ih.

Između ostalog, animirani film Ratauj umnogome je uticao na način na koji se sprema ovo tradicionalno jelo. U klasičnom receptu patlidžani i tikvice se seckaju na kockice i sotiraju se, nakon toga se priprema paradajz sos i u šerpu se ređaju red sosa, red patlidžana sa tikvicama. U našem slučaju, naša priprema je prema filmu.

Patlidžani i tikvice se isckaju na kriškice.

Priprema se sos paradajz tako što se zaprži istno iseckani luk u maslinovom ulju. U njega se dodaje šargarepa izrendana na rende. Ubrzo se dodaje beli luk sitno iseckan i još malo se proprži.

Začini se provansalskim miksom, solju po ukusu, dimljenom alevom paprikom (i ljutom ukoliko je volite) i gasi se paradajzima. Dodaje se sasvim malo vode, otprilike 100 ml i ukus se balansira prstohvatom šećera. Ostavlja se na tihoj vatri da provri i krčka se 10 minuta.

U vatrostalnu činiju ili plitki đuveč, ili drugu tepsiju se stavlja sos paradajz i odozgo sa preklapanjem, poput crepova ređaju se patlidžani i tikvice tako što se naizmenično ređju. Odozgo se zalivaju s još malo malsinovog ulja, malo soli i stavljaju se da se peku u hladnoj rerni (da ne b popucala vatrostalna). Uključujemo na 170 i pečemo dok ne bude gotovo, otprilike 30 minuta nakon što tečnost provri.

Vadimo gotov Ratatuj iz Provanse i obilno posipamo sitno iseckanim peršunom.

DODATNE NAPOMENE:

Ukoliko smo prethodno sotirali patlidžane i tikvice, činjenica da su već prošli određenu kulinarsku obradu smanjuje vreme pripremanja jela. U tom slučaju ostavljamo sos paradajz da jš provri malo duže vreme.

Nakon toga procedimo tikvice i patlidžane, stavljamo i komade mocarele između njih, tako što naizmenično stavljamo: patlidžan, mocarelu, tikvicu itd. Na taj način, kada zapečemo mocarelu, neće trpeti dugačka kulinarska obrada.

Po želji malo pre nego što se izvadi može da se pospe parmezanom ili pekorinom ili komadom mocarele. Naravno da oni mogu da se zamene kačkavaljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: