Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Grčka pita sa kupusom i pirinčem

Grčka pita sa kupusom i pirinčem

Marto_86Marto_86
Početnik
1614
Grčka pita sa kupusom i pirinčem2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
8
"Evo vam jedna sjajna ideja za današnju večeru - ukusna pita sa kupusom i piričem"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje
  • sir - 200 g
  • jaja - 5 komada
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • gazirana voda - 250 ml
  • kupus - 500 g, svež
  • pirinač - 1 šoljica
  • mladi luk - 1 vezica
  • ulje
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu vrstu grčke pite prave se dve vrste nadeva tako što se prilikom ređanja naizmenično slažu, tj. u jedan red jedna, u sledeči red druga i tako do kraja. Ovo je posebno.

Prvi nadev za pitu je od iseckanog kupusa, mladog luka i pirinča u napisanim proporcijama. Kupus se nasoli i izgnječi se rukama, nakon čega se proprži sa vezicom luka i pirinčem u 6-7 supenih kašika masnoće, na 4-5 minuta.

Drugi nadev je standardan, pomeša se izmrvljeni sir, jaja, kiselo mleko i 3-4 supene kašike ulja u napisanim proporcijama.

Eto i kako se ređa pita sa pirinčem: U podmazanu tepsiju se stavlja 1 kora ili 2, ako su kore tanje. Raspoređuje se jedan nadev. Sledi kora i drugi nadev. Tako se naizmenično slaže do kraja.

Kada se poređa pita od povrća, pažljivo se iseče oštrim nožem, kao da oblikujete nekoliko velikih komada, zaliva se gaziranom vodom i stavlja se da se peče u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pazo se da ne pregori. Vreme pečenja grčke pite sa kupusom i pirinčem je 22-24 minute u zavisnosti od rerne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: