Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Tikvice u Rerni»Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom

Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom

Nina Ivanova IvanovaNina Ivanova Ivanova
Šef kuhinje
5141132k142
Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom
Fotografije: Nina Ivanova Ivanova
1 / 3
06/07/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
75 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
4
"I tikvice ćete pojesti i sos ćete istopiti samo treba da zapišete recept i da zasučete rukave"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 7 - 8 komada, male
  • pirinač - 100 g
  • mleveno meso - 400 g, teleće
  • šargarepe - 1 komad
  • luk - 1 mala glavica
  • paradajz - 2 komada, veliki i oguljeni
  • paradajz pire - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • bujon od povrća - 200 ml
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Ako koristite veće tikvice, prepolovite ih, ako koristite male, direktno odsecite poklopčić i izdubite po dužini, ostavljajući dno.

Sačuvajte unutrašnjost. Operite pirinač i ocedite ga. Mleveno meso izmešajte sa nekoliko supenih kašika vode, crnim biberom, alevom paprikom i solju.

Sitno iseckajte luk i šargarepu. Zagrejte ulje na umerenoj temperaturi u dubokom tiganju na ringli. Propržite luk i šargarepu na otprilike 5 minuta ili dok malo ne omeknu.

Dodajte pirinač i izmešajte. Pržite još otprilike 5 minuta ili dok pirinač ne postane staklast.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne promeni svoju boju ili još otprilike 10 minuta.

Dodajte paradajz pire i otprilike 100 ml tople vode, izmešajte i kuvajte još otprilike 5 minuta ili dok pirinač ne upije tečnost. Skinite sa ringle i smesu začinite solju i crnim biberom po ukusu.

Tikvice napunite smesom i poređajte ih u nauljenu tepsiju, odgovarajuću za njihovu veličinu i broj. Po želji tikvice možete zatvoriti tanko isečenim krompirom.

Unutrašnjost tikvica izblendajte u sos sa prethodno oguljenim. Začinite sos sa malo soli i prstohvatom šećera. Sipajte sos preko i oko punjenih tikvica. Dodajte i otprilike 200 ml bujona od povrća.

Tikvice punjene mlevenim mesom sa paradajz sosom zapecite sosom otprilike 50 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: