Način pripreme
U posudu dodajte 150 ml toplog svežeg mleka. U njega dodajte kvasac, 2 supene kašike šećera i supene kašike griza. Dobro izmešajte, pokrijte i ostavite na 15-20 minuta da se aktivira.
Ogulite i izrendajte jabuke, dodajte ih u aktivirani kvasac zajedno sa kiselim mlekom, istopljenim maslacem, ostalim svežim mlekom i šećerom, dobro izmešajte.
Uz neprestano mešanje dodajte griz u etapama, na kraju dodajte prosejani kakao, mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
U tepsiju obloženu papirom za pečenje sipajte smesu, izrevnajte i ostavite na toplom da udupla svoj obim, na sat vremena.
Stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite otprilike 30 minuta dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.
Pripremite glazuru tako što pomešate izlomljenu čokoladu sa mlekom i maslacem. Istopite ih dok se ne dobije homogena smesa uz neprestano mešanje na slaboj vatri.
Dobijenom čokoladnom glatkom glazurom zalijte pitu sa čokoladom i jabukama.