Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Riblja Čorba»Riblja čorba od oslića

Riblja čorba od oslića

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Riblja čorba od oslića
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 10
20/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
6
"Specijalitet dana je riblja čorba od oslića koju će svi jesti sa velikim zadovoljstvom"

Potrebni sastojci

  • oslić - 1 cela riba, 1.2 kg
  • škampi - 8 komada, veći, neoguljeni
  • mladi luk - 3 struka
  • kromid luk - 1/2 glavice
  • šargarepa - 1 komad, velika
  • paškanat - koren
  • peršun - 4 struka
  • lovorov list - 1 komad
  • paradajz - 1 komad, dobro sazreo
  • krompir - 1 komad
  • beli luk - 5 čenova
  • brendi - 40 g (4 - 5 čepova)
  • maslinovo ulje - 50 g + 3 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • kajenska paprika - 1 suva, ljuta papričica
  • crni biber - 2 prstohvata
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Ribu oslić očistite od unutrašnjosti. Odsecite glavu i rep, a telo isecite na debele kolutove/riblje kotlete.

Otkinite glave škampa, a njihova tela sačuvajte sa strane.

Pripremite povrće za bujon riblje čorbe:

Ogulite šargarepu, mladi luk i paškanat. Isecite ih krupno. Krompir samo ogulite i prepolovite, a čenove belog luka ostavite cele, ali takođe oljuštene.

U dubokoj šerpici zagrejte malo maslinovog ulja (oko 3 supene kašike) i stavite glavu i rep ribe plus glave škampa, ljutu kajensku papriku i tri čena belog luka. Propržite sve, dok se ne dobije rpedivna aroma, i stavite ostalo pripremljeno povrće bez krompira. Kada se i ono blago zapržilo, sipajte brendi i po želji flambirajte.

Sipajte oko 1.2 l vode, stavite polovine krompira, kao i soli po ukusu i kuvajte aromatični bujon 25 minuta ili dok povrće ne omekne.

Skinite ga sa vatre i poklopite poklopcem riblju čorbu.

U posebnu veću šerpu sipajte 50 grama maslinovog ulja da se zagreje i na njemu propržite sitno iseckani ili samleveni stari kromid luk i druga dva čena belog luka sa prstohavtom soli.

Dok se propržavaju izrendajte paradajz i stavite i njega. Dodajte alevu papriku, crni biber i lovor list.

nakon 2-3 minute sipajte proceđeni riblji bujon, a povrće iz njega iseckajte na kockice i odvojte (osim mladog luka).

Kada aromatična riblja čorba prokuva, stavite kotlete oslića i kuvajte 3-4 minute ili malo više, zavisi od debljine kolutova.

Dolazi red na škampe - njih ubacite u čorbu tako kao što su neoguljeni, samo sa glavama koje nedostaju.

One se veoma brzo kuvaju - 2 minute.

Zajedno sa njima sipajte i skuvajte i iseckano povrće koje vadimo iz bujona, kao i sitno iseckani peršun.

Dodatno začinite solju i po želji limunovim sokom.

Poslužite riblju čorbu od oslića vruću i jedite sa zadovoljstvom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: