Integralni pide Ekmek

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Integralni pide Ekmek
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
4
"Konzumirajte turski hleb sa omiljenim jelima ili za snedvič"

Potrebni sastojci

  • integralno brašno - 350 g + za posipanje
  • belo brašno - 150 g
  • kvasac - 15 g, svež
  • voda - 350 ml
  • jaja - 1 komad ili dva žumanca
  • so - 1 i 1/2 kašičice
  • med - 1 kašičica
  • seme maka - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rastvorite med i kvasac u mlakoj vodi do 37 stepeni. Lepo promešajte.

Pomešajte integralno sa belim brašnom i solju, a u sredini napravite udubljenje i sipajte tečnost sa kvascem unutra.

Uzmite od brašna i mešajte dok se tečnost ne integriše.

Zamesite glatko testo i kad bude gotovo podelite ga na dva jednaka dela. Od svakog oblikujte loptu i stavite u dva pleha, posuta brašnom.

Pokrijte plehove vlažnim i čistim krpama i ostavite 45 minuta na toplom.

Podignite krpe i svaku loptu od testa razvucite prstima u centar pleha, oblikujte krug prečnika 22 cm za ravan hleb.

Sa debelim drvenim štapićem ili drugim sličnim priborom (može i rukama) napravite ukrštene linije da se naprave romboidi ili kvadrati, a po ivicama iscrtajte udubljeni krug.

Ponovo uvijte turske hlebove vlažnim krpama i ostavite 1 sat da nadođu.

Namžite umućenim jajetom ili sa dva žumanca, pomešajte sa dve kašičice vode. Pospite semenom maka.

Pecite 15 minuta svaki hlepčić u rerni ugrejanoj na 230°C.

Pratite da ne zagore.

Važno je da pratite proceduru nadolaženja i posle temperaturu pečenja da dobijete mek hleb sa hrskavom koricom.

Kod nižih temperatura pečenja ekmek pide može da se isuši, pošto je tanji od normalnog hleba i preovladava integralno brašno.

Konzumirajte turski hleb sa omiljenim jelima ili isečen poprečno kao sendvič.

Raskošan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: