Način pripreme
Istopite kvasac i med u 120 ml blago zagrejanog svežeg mleka ili vode.
Ponekad koristim za tečnost surutku koja mi je ostala od pravljenja sira.
Ostavite kvasac da nadođe (7-8 minuta).
Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte aktivirani kvasac, ostalu tečnost, ulje i sa strane pospite solju.
Umesite glatko i elastično testo, dodavajući po malo brašna dok ne prestane da vam se lepi.
Ostavite da naraste na toplom na 40-50 minuta ili dok ne utrostruči svoj obim.
Od naraslog testa oblikujte hleb, stavite ga u tepsiju - nabrašnjenu, nauljenu ili pokrivenu papirom za pečenje.
Po dužini napravite prorez koji nije mnogo dubok.
Pokrijte krpom i sačekajte da hleb ponovo naraste i dobro nadođe na otprilike sat vremena.
Za koricu od sode i zanimljivu boju ovog seoskog hleba izmešajte 40 ml vode sa kašikom brašna, malo sode bikarbone i prstohvata soli. Ovom retkom kašicom premažite vaš hleb.
Pecite 15 minuta na 200°C i nastavite sa pečenjem na 180°C još 20 minuta ili dok se prilikom kuckanja po korici ne čuje tup zvuk.
Sama površina hleba od njih postaje zanimljive boje zbog sode, a i korica se malo nabora, ali je čvrsta i veoma prijatna.
Ohladite seoski hleb na rešetci i isecite na vašu trpezu.
Prijatno!