Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i Testa»Seoski hleb sa koricom od sode

Seoski hleb sa koricom od sode

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Seoski hleb sa koricom od sode7 / 7
26/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Čim ima domaćeg seoskog hleba, onda bi na trpezi trebalo da bude i omiljenih namaza"

Potrebni sastojci

  • brašno - 520 g + za dodatno mešenje
  • sveže mleko - 300 ml (ili voda)
  • kvasac - 15 g, svež
  • med - 1 supena kašika
  • so - 1 i 1/2 kašičica
  • ulje - 30 ml
  • Za premazivanje
  • soda bikarbona - 1/2 kašičica, ravna
  • voda - 35 - 40 ml
  • brašno - 1 supena kašika, ravna
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Istopite kvasac i med u 120 ml blago zagrejanog svežeg mleka ili vode.

Ponekad koristim za tečnost surutku koja mi je ostala od pravljenja sira.

Ostavite kvasac da nadođe (7-8 minuta).

Prosejte brašno u posudu i napravite udubljenje. U njega sipajte aktivirani kvasac, ostalu tečnost, ulje i sa strane pospite solju.

Umesite glatko i elastično testo, dodavajući po malo brašna dok ne prestane da vam se lepi.

Ostavite da naraste na toplom na 40-50 minuta ili dok ne utrostruči svoj obim.

Od naraslog testa oblikujte hleb, stavite ga u tepsiju - nabrašnjenu, nauljenu ili pokrivenu papirom za pečenje.

Po dužini napravite prorez koji nije mnogo dubok.

Pokrijte krpom i sačekajte da hleb ponovo naraste i dobro nadođe na otprilike sat vremena.

Za koricu od sode i zanimljivu boju ovog seoskog hleba izmešajte 40 ml vode sa kašikom brašna, malo sode bikarbone i prstohvata soli. Ovom retkom kašicom premažite vaš hleb.

Pecite 15 minuta na 200°C i nastavite sa pečenjem na 180°C još 20 minuta ili dok se prilikom kuckanja po korici ne čuje tup zvuk.

Sama površina hleba od njih postaje zanimljive boje zbog sode, a i korica se malo nabora, ali je čvrsta i veoma prijatna.

Ohladite seoski hleb na rešetci i isecite na vašu trpezu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: