Bonapeti.rs»Recepti»Slatko»Pestil»Pestil od dženarika

Pestil od dženarika

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Pestil od dženarika
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 5
26/10/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
5 min.
Ukupno
15 min.
"U detinjstvu smo obožavali da jedemo pestil, zato je sada trenutak da ga i naša deca probaju"

Potrebni sastojci

  • dženarike - 2 kg
  • šećer - 800 g
  • skrob - 2 supene kašike, pšenični
  • voda - 50 ml
  • šljive - 1 šolja, sušene
  • rozetla - 5 listića, mirisna biljka
* merne jedinice

Način pripreme

Za cilj su nam potrebne zdrave i dobro sazrele dženarike. Operemo voće i izvadimo njihovu košticu.

Koristimo električnu mašinicu sa dodatkom za sok tako što ih meljemo 2-3 puta dok se uklonjena ljuspa ne odvoji suva.

Plave šljive smo potopili uveče i pasirane ih dodajemo u voćnu smesu.

Dobijeni gusti pire stavljamo u emajliranu posudu i kuvamo na slaboj ringli otprilike 10-15 minuta.

Dodajemo šećer i miršljave listiće rozetle.

U hladnoj vodi istopimo skrob i zgustimo voćnu smesu 5 minuta pre nego što je skinemo sa ringle.

Tako skraćujemo proces kuvanja i čuvamo korisna svojstva voća.

Tepsiju oblažemo papirom za pečenje i sipamo deo pirea, debljine otprilike 1-1/5 cm.

Stavljamo posudu u rernu na 80 stepeni na otprilike 4-5 sati. Za vreme sušenja otvaramo periodično vrata šporeta kako bi voda isparila prilikom sušenja pestila. Ako raspolažete sušionicom, koristite njene funkcije.

Nakon što se po površini formira korica i ne lepi, vadimo pestil i dodatno ga sušimo na provetrenom senovitom mestu, pokriveno gazom.

Dobro osušenog ga sečemo na trake i posipamo šećerom u prahu. Umotamo ga u papir za pečenje ili stavljamo u papirnu kesu. Čuvamo na suvom i hladnom mestu i konzumiramo sa zadovoljstvom tokom hladnih zimskih meseci.

Pestil od dženarika je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti