Način pripreme
Kod arapskog kjopoolua uljei sirće su zamenjim maslinovim uljem i sokom od lumuna, a peršun mentom. Tanke hrskave lepinjice i susam dodatno doprinose orijentalnom izgledu i ukusu ovog namaza.
Operite i prepolovite po dužini dva paltidžana. Napravite procepe i utrljajte solju.
Ostavite povrće tako 30 minuta da odvoji gorki sok i isplaknite ih i osušite.
U procepe gurnite čenove belog luka - po jedan na polovinu patlidžana.
Poređajte paprike u namzanu ili papirom za pečenje pokrivenu posudu za pečenje. Do njih stavite i patlidžan, pospite masnoćom i pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 190-200 stepeni.
Nadgledajte paprike i ako su gotove renije ih izvadite.
Za kjopoolu zelena paprika može da se stavi i sirova, ali tada je dobro da namaz odstoji pre nego što se servira, da se paprika marinira i omekša.
Kada je povrće gotovo i već ohlađeno, iseckajte ga i pomešajte u posudi.
Dodajte so, sok od limuna, maslinovo ulje, iseckanu svežu mentu i dva istucana čena belog luka.
Promešajte dobro i servirajte sa posipom od susama i zepečenim hrskavim arapskim hlebom.
Prijatno!