Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjeni patlidžan»Punjeni patlidžan na arapski način

Punjeni patlidžan na arapski način

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Punjeni patlidžan na arapski način
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
115 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
2
"Neverovatno ukusni punjeni patlidžani po arapskom receptu"

Potrebni sastojci

  • mleveno meso - 300 g smese
  • patlidžan - 2 komada, 230 - 240 g svaki
  • luk - 1 glavica
  • paprike - 1 crvena i 1 zelena (velike)
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • celer - 1/2 stručka
  • paradajz - 750 g izrendan ili pire iz konzerve
  • so
  • kumin - 1 kašičica, mleveni
  • biber - 1 kašičica ili po ukusu, mleveni
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
  • garam masala - 1/2 kašičice ili po ukusu
  • ulje - 4 - 5 supenih kašika ili maslinovo ulje
  • peršun - 5 g + za posipanje
  • kačkavalj - za posipanje (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Da bi se patlidžan pripremio za punjenje, primenjuje se sledeća tehnika:

Dobro se operu, bez guljenja i bez sečenja nekog njihovog dela i stavljaju se na ravnu površinu - radnu površinu ili veliku dasku za sečenje. Oklagijom se prelazi odozgo, pritiska se, ali pažljivo da se kora ne rascepi. Lepo pritiskajte oklagijom, kao da razvijate testo, i tako dok lepo ne omekšaju. Na ovaj način unutrašnjost se savija i otvara se mesto za punjenje. Prosto savršena metoda!

Sledeći korak jeste da se podele uzdužno, ali da se ne seku sasvim po dužini, već jedino sa ciljem da se napravi otvor kroz koji će se ubacivati punjenje.

Trbuščići patlidžana se posole i tako se ostave 20-30 minuta dok se vi zanimate punjenjem.

U blenderu zajedno sameljite - luk, paprike, celer, beli luk i 5 grama peršuna.

Veći deo stavite da se dinsta u ulju na umerenoj vatri, a ostali deo stavite kod mlevenog mesa i umesite zajedno sa začinima i malo soli. Treba da se dobije sočno, mekano punjenje, ne čvrsto.

U zaprženu kašicu od povrća stavite paradajz, kašičicu šećera i soli po ukusu i dinstajte 3-4 minute.

Za to vreme operite patlidžane i dobro iscedite gorki sok iz njih, kog su pustili. Unutrašnjost pritiskajte prstima dok se ne otvori još mesta u trbuščiću i dok sva gorka tečnost ne bude uklonjena.

Napunite punjenjem i cele patlidžane stavite u paradajz sos na ringlu.

Poklopite i ostavite sat i po vremena na slaboj vatri dok ne bude savršeno skuvano. Može da bude gotovo i za sat vremena na malo jačoj vatri, ali ja sam kuvala čak 2 sata na 3 stepenu od 9. Napravite onako kako procenite u zavisnosti od vremena kojim raspolažete.

Gotovo jelo u trenutku možete poslužiti posuto sveže iseckanim peršunom ili ako želite da ga prebacite u tepsiju, patlidžan pospite kačkavaljem i zapecite u jakoj rerni. Savršen punjeni patlidžan!

Raskoš!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: