Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Grickalice uz pivo»Ljuti pohovani puževi

Ljuti pohovani puževi

Bilyana VladovaBilyana Vladova
Šef kuhinje
11840341
Ljuti pohovani puževi2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
2
"Ako volite puževe, pripremite ih po ovom receptu i servirajte u društvu hladnog piva"

Potrebni sastojci

  • puževi
  • jaja - 2 - 3 komada
  • kukuruzno brašno - 2 supene kašike
  • belo brašno - 3 supene kašike
  • prezle - 4 supene kašike
  • beli luk - 1 kašičica u prahu
  • peršun - 2 kašičice, suv
  • ljuta aleva paprika - 1 supena kašika
  • biber
  • so
  • ulje - za prženje
* merne jedinice

Način pripreme

Za one koji love samo puževe nakon kiše, a ne kupuju ih kuvane i zamrznute:

Žive puževe stavite u duboku šerpu i poklopite, a preko stavite nešto teško da ne podignu poklopac i da ne pobegnu. Tako puževe ostavite 24 sata da se očiste od onoga što su jeli.

Nakon toga izvadite iz šerpe i jedan po jedan perite hladnom vodom i stavite u novu posudu u kojoj će se kuvati.

Prelijte posoljenom vodom i stavite ponovo sa zatvorenim poklopcem. Čim se skuvaju, izvadite iz vode i ostavite da se ohlade.

U to vreme u posudi umutite jaja sa malo bibera. U tanjiru pomešajte kukuruzno i belo brašno. U njih dodajte i beli luk u prahu i ljutu alevu papriku. Peršun izmrvimo rukama sitno i stavljamo u isti tanjir. Lepo promešamo da se svi začini rasporede i njihovi ukusi.

U drugi tanjir stavljamo prezle sa malo soli i bibera, ponovo lepo promešamo. Da bi efekat bio još pikantniji u prezle možemo staviti malo ljute aleve paprike.

Čim se puževi ohlade, sklanjamo ljušturu.

Stavljamo ulje u tiganj da se ugreje. Očišćene puževe uvaljamo u smesu sa brašnom, pa u umućena jaja i ponovo uvaljamo, ali u prezle.

Jedan po jedan stavljamo da se prže u ugrejanoj masnoći, ne više od minut, minut i po. Čim budu gotovi izvadimo i stavljamo na ubrus da se ocedi višak masti.

Na kraju ponovo posipamo sa malo bibera. Serviramo puževe u limunu i u društvu hladnog piva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: