Način pripreme
Brašno se pomeša sa solju. Pravi se udubljenje u njemu i razbiju se jaja, dodaje se ulje i voda.
Mesi se tvrdo testo, pri čemu se dodaje dodatno brašno dok ne prestane da se lepi.
Umešeno testo se oblikuje u loptu, pokriva se čistom krpom i ostavlja se da odmori na otprilike 30 minuta.
Za nadev:
Skuvano pileće meso se seče veoma sitno, dodaje se 6 supenih kašika bujona i začinjava se solju i crnim biberom.
Na nabrašnjenoj radnoj površini testo se razvija u koru debljine otprilike 3 milimetra. Pomoću kvadratnog kalupa za gurabije ili nožem se seku kvadrati. Na svaki kvadratić se stavlja nadev i testo se pričvrsti sa oba kraja kako bi se dobio mali čamac.
Tako oblikovani čamci se prebacuju u tepsiju podmazanu maslinovim uljem. Odozgo se zalivaju tankim mlazom maslinovog ulja.
Zapeku se u prethodno zagrejanoj rerni na 280 stepeni na srednjoj rešetci i uključenim ventilatorom na otprilike 15 minuta.
Vade se iz rerne i zalivaju se vrućim pilećim bujonom koliko je potrebno da se pokriju. Vraćaju se u rernu na još 40 minuta.
Za sos od belog luka se lepo umuti kisela pavlaka sa presovanim čenovima belog luka, začinjava se solju i crnim biberom. Stavlja se u frižider kako bi se ohladilo.
Jermenske mantije se serviraju u dubokom tanjiru sa delom bujona u kojem su se pekle.
Svaka porcija se zaliva s 2-3 kašike sosa od belog luka i odmah se servira.
Prijatno uz mantije na jermenski način!