Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Peljmeni»Mantije na jermenski način

Mantije na jermenski način

ZoriZori
Guru
8932865k
Mantije na jermenski način
Fotografije: N.Akifova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
105 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Ako želite da provedete više vremena danas u kuhinji, imamo predlog za mantije na jermenski način, koje će vas zadovoljiti"

Potrebni sastojci

  • testo
  • jaja - 2 komada
  • voda - 300 ml, mlaka
  • ulje - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • brašno - 500 g
  • brašno - za mešenje i razvijanje
  • nadev
  • pileće meso - 300 g, skuvano, sitno iseckano
  • pileći bujon - 6 supenih kašika
  • crni biber - 1/2 kašičice
  • so - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 1/3 šolje, za kuvanje
  • pileći bujon - 1.5 l
  • sos od belog luka
  • kisela pavlaka - 250 ml
  • beli luk - 2 čena, presovan
  • so
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se pomeša sa solju. Pravi se udubljenje u njemu i razbiju se jaja, dodaje se ulje i voda.

Mesi se tvrdo testo, pri čemu se dodaje dodatno brašno dok ne prestane da se lepi.

Umešeno testo se oblikuje u loptu, pokriva se čistom krpom i ostavlja se da odmori na otprilike 30 minuta.

Za nadev:

Skuvano pileće meso se seče veoma sitno, dodaje se 6 supenih kašika bujona i začinjava se solju i crnim biberom.

Na nabrašnjenoj radnoj površini testo se razvija u koru debljine otprilike 3 milimetra. Pomoću kvadratnog kalupa za gurabije ili nožem se seku kvadrati. Na svaki kvadratić se stavlja nadev i testo se pričvrsti sa oba kraja kako bi se dobio mali čamac.

Tako oblikovani čamci se prebacuju u tepsiju podmazanu maslinovim uljem. Odozgo se zalivaju tankim mlazom maslinovog ulja.

Zapeku se u prethodno zagrejanoj rerni na 280 stepeni na srednjoj rešetci i uključenim ventilatorom na otprilike 15 minuta.

Vade se iz rerne i zalivaju se vrućim pilećim bujonom koliko je potrebno da se pokriju. Vraćaju se u rernu na još 40 minuta.

Za sos od belog luka se lepo umuti kisela pavlaka sa presovanim čenovima belog luka, začinjava se solju i crnim biberom. Stavlja se u frižider kako bi se ohladilo.

Jermenske mantije se serviraju u dubokom tanjiru sa delom bujona u kojem su se pekle.

Svaka porcija se zaliva s 2-3 kašike sosa od belog luka i odmah se servira.

Prijatno uz mantije na jermenski način!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: