Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Kukuruzni hleb sa kvascem

Kukuruzni hleb sa kvascem

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88517k
Kukuruzni hleb sa kvascem4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
12
"Svakog muškarca ćete osvojiti - prosto mu poslužite ovaj domaće spremljen kukuruzni hleb"

Potrebni sastojci

  • kukuruzno brašno - 250 grama (tip 800)
  • belo brašno - 130 grama (od tvrde pšenice)
  • voda - 270 ml
  • so - 1 kašičica
  • živi kvasac - 15 g
  • ulje - za premazivanje ruku
  • kvas
  • brašno - 120 grama
  • živi kvasac - 10 g
  • voda - 75 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pripremite kvas. Umesite brašno zajedno sa kvascem u malu lopticu testa. Ubacite ga u posudu sa toplom vodom i sačekajte da se pokaže na površini - otprilike 15 minuta.

U drugoj posudi pomešajte belo sa kukuruznim brašnom, posolite i sipajte blago zagrejanu vodu.

Dodajte fermentisani kvas i postepeno mesite meko testo. Ukolikko je potrebno, dodajte još brašna.

Mesite desetak minuta kako bi hleb postao lepši. Oblikujte ga i stavite ga u tepsiju koju ste posuli kukuruznim brašnom. Odozgo ga takođe pospite.

Možete da napravite nekoliko razreza po površini hleba. Ostavite ga da naraste na toplom na sat vremena.

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Pecite hleb 10 minuta, nakon toga smanjite na 190 stepeni i nastavite sa pečenjem još tridesetak minuta.

S vremena na vreme poprskajte zidove i dno rerne vodom - tako će hleb dobiti veoma lepu koricu.

Ohladite ga na rešetci i uvijte krpom na nekoliko minuta.

Kukuruzni hleb sa kvascem je gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: