Način pripreme
Dobro očistite riblje filete od finih koščica, a kožu ostavite. Pospite solju i belim biberom i ostavite sa strane dok pripremate sos.
Veoma sitno iseckajte očišćene i oprane pečurke lisičarke i čen belog luka. Najbolje je da se pomešaju u blenderu ili secku kako bi sos bio finiji.
Stavite na ringlu belo vino sa sirćetom i kada provri dodajte mlevene pečurke i beli luk. Ostavite da se kuvaju poklopljene 7 minuta.
Dodajte maslac u komadićima zajedno sa solju, belim biberom i estragonom. Neprestano mešajte dok se maslac ne istopi i sklonite sa vatre.
Umutite jaje i žumance sa prstohvatom soli i sa malo skroba.
Kada temperatura maslaca spadne na 70 stepeni, sipajte jaja i vratite na ringlu na slabu vatru. Kuvajte otprilike 7-8 minuta uz neprestano mešanje metanom žicom za mućenje kako bi sos postano što je moguće više penast i da bi se zgustio.
Za uspešno sprovođenje recepta u delo, za ovaj sos je važno da nije visoka temperatura kuvanja da se jaja ne bi zgusnula, a druga važna stvar je da se sos muti metalnom žicom za mućenje sve vreme.
Filete orade pecite u tiganju sa nelepljivim premazom, obilno podmazan s 3 kašike maslinovog ulja i zagrejan na jakoj vatri. Prvo se zapeku od strane kože i kada pobele po ivicama okreću se na kratko i sa druge strane.
Sremuš sitno iseckajte i njime pospite svaku porciju fileta orade. Sa strane zalijte s još toplog sosa od aromatičnih pečuraka lisičarki i garnirajte limunom iseckanim na četvrtinice.
Limun koji sam ja koristila je vrsta koja je dosta egzotična i ima specifičnu aromu koja ribu čini još ukusnijom kada je pospemo sveže ceđenim njegovim sokom. Naravno, može da se koristi i običan limun, ali ako uspete da nađete na tržištu roze tigrov limun, uzmite, nećete zažaliti. Sorta je Eureka i u poslednje vreme je prilično popularna (iz dobrog razloga).
Poslužite sa lepim belim vinom i jedite sa raspoloženjem i uživanjem!
Filet od orade u sosu od maslaca i lisičarki je čudesan!