Način pripreme
Tofu se stavlja na pljosnati tanjir, pokriva se na primer daskom za sečenje na koju se stavlja nešto teško i ostavlja se tako 30 minuta. Ovo se radi kako bi mogao veći deo tečnosti u tofu siru da se ocedi. Što je veće opterećenje, to bolje kako bi izašlo više tečnosti.
Nakon toga se izmrvi tofu. U posudi se pomešaju ostali sastojci za njega - 1 supena kašika paradajz pirea, 1 supena kašika soja sosa, ¼ šolje vode, začini i kukuruzni skrob. Dobro se izmeša. Dodaje se tofu i izmeša se kako bi se dobro pomešali tako što se tečnost ravnomerno raspoređuje po tofu siru.
Tepsija se oblaže papirom za pečenje i po njoj se ravnomerno raspoređuje tofu sir.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni 13 minuta. Nakon toga se vadi tepsija, meša se tofu, ponovo se ravnomerno raspoređuje i peče se još 13 minuta.
Kada je gotovo, meša se sa drugom 1 supenom kašikom paradajz pirea i 1 supenom kašikom soja sosa.
Za pripremanje pečurki iseckaju se pečurke na ne mnogo velike komade, ali i ne mnogo male zalogaje. Isecka se mladi luk i usitni se beli luk.
U zagrejanom ulju se proprži luk zajedno sa pečurkama. Dodaje se paradajz pire, začini i soja sos. Dobro se izmeša i skida se sa ringle.
Kada su se i pečurke i tofu malo ohladili, seče se malo ajsberg salate ili zelene salate i paradajz na male kockice.
Uzima se 1 tortilja i zagreje se na 10 sekundi u mikrotalasnoj rerni. Zatim se u njenu sredinu stavlja po malo od oba nadeva, malo iseckane ajsberg salate i paradajza.
Presavije se tortilja i takos je spreman je za serviranje.
Veganski takos sa tofu sirom i pečurkama će se dopasti ljubiteljima veganskih recepata i meksičke kuhinje.