Bonapeti.rs»Recepti»Sendviči»Takos»Veganski takos sa tofu sirom i pečurkama

Veganski takos sa tofu sirom i pečurkama

Raya AndonovaRaya Andonova
Šef kuhinje
4481501k207
Veganski takos sa tofu sirom i pečurkama
Fotografije: Raya Andonova
1 / 4
01/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
6
"Ako ste jedan od fanova meksičke kuhinje, ovi takosi će vam se mnogo dopasti"

Potrebni sastojci

  • Za tofu
  • tofu - 350 grama
  • soja sos - 1 + 1 supena kašika
  • paradajz pire - 1 + 1 supena kašika
  • voda - ¼ šolje
  • čili - 1 kašičica, u prahu
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • korijander - 1 kašičica
  • kumin - 1 kašičica
  • beli luk - 1 kašičica, u prahu
  • luk - 1 kašičica, u prahu
  • origano - 1 - 2 prstohvata
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika
  • Za pečurke
  • pečurke - otprilike 200 grama
  • mladi luk - 2 struka
  • beli luk - 1 čen
  • paradajz pire - 2 supene kašike
  • luk - ½ kašičice, u prahu
  • beli luk - ½ kašičie, u prahu
  • čili - 1 kašičica, u prahu
  • sirće - nekoliko kapljica
  • so - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • crni biber
  • kumin - 1 kašičica
  • kukuruzni skrob - 1 kašičica
  • soja sos - 1 kašičica
  • ulje
  • Za takose
  • tortilje - male
  • ajsberg - zelena salata
  • paradajz
* merne jedinice

Način pripreme

Tofu se stavlja na pljosnati tanjir, pokriva se na primer daskom za sečenje na koju se stavlja nešto teško i ostavlja se tako 30 minuta. Ovo se radi kako bi mogao veći deo tečnosti u tofu siru da se ocedi. Što je veće opterećenje, to bolje kako bi izašlo više tečnosti.

Nakon toga se izmrvi tofu. U posudi se pomešaju ostali sastojci za njega - 1 supena kašika paradajz pirea, 1 supena kašika soja sosa, ¼ šolje vode, začini i kukuruzni skrob. Dobro se izmeša. Dodaje se tofu i izmeša se kako bi se dobro pomešali tako što se tečnost ravnomerno raspoređuje po tofu siru.

Tepsija se oblaže papirom za pečenje i po njoj se ravnomerno raspoređuje tofu sir.

Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 175 stepeni 13 minuta. Nakon toga se vadi tepsija, meša se tofu, ponovo se ravnomerno raspoređuje i peče se još 13 minuta.

Kada je gotovo, meša se sa drugom 1 supenom kašikom paradajz pirea i 1 supenom kašikom soja sosa.

Za pripremanje pečurki iseckaju se pečurke na ne mnogo velike komade, ali i ne mnogo male zalogaje. Isecka se mladi luk i usitni se beli luk.

U zagrejanom ulju se proprži luk zajedno sa pečurkama. Dodaje se paradajz pire, začini i soja sos. Dobro se izmeša i skida se sa ringle.

Kada su se i pečurke i tofu malo ohladili, seče se malo ajsberg salate ili zelene salate i paradajz na male kockice.

Uzima se 1 tortilja i zagreje se na 10 sekundi u mikrotalasnoj rerni. Zatim se u njenu sredinu stavlja po malo od oba nadeva, malo iseckane ajsberg salate i paradajza.

Presavije se tortilja i takos je spreman je za serviranje.

Veganski takos sa tofu sirom i pečurkama će se dopasti ljubiteljima veganskih recepata i meksičke kuhinje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: