Način pripreme
Operite jagnjetinu i nasecite je na porcije. Ubacite je u posudu, dodajte vino, biber u zrnu i lovorov list. Ostavite meso da se marinira do sledećeg dana.
S vremena na vreme okrenite meso da se marinira sa svih strana. Sledećeg dana ocedite meso od marinade. Zagrejte ulje u šerpi i stavite meso. Sačekajte da lagano promeni boju, pa dodajte sitno naseckani luk.
Sačekajte da luk omekša, pa dodajte vino. Ostavite da se kuva, dok vino skoro ne ispari, pa dodajte vrelu vodu da pokrije meso i kuvajte sve dok meso ne omekša.
Dodajte na kockice naseckani krompir, bamiju ili boraniju (šta vam se više sviđa), biber, so, paradajz pire i majčinu dušicu i stavite jagnjeću janiju, pokrivenu poklopcem, u rernu dok povrće ne omekša i dok se sos ne zgusne i smanji.
Ako želite, ovu bogatu janiju možete da skuvate i u ekspres loncu, u brzoj varijanti.
Poslužite vrelu jagnjeću janiju na transilvanijski način, posutu svežim peršunom.
Prijatno!