Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Čizkejk»Jesenji čizkejk sa bundevom

Jesenji čizkejk sa bundevom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k76116k898
Jesenji čizkejk sa bundevom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
25/12/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Nema šanse da ne volimo jesen, samo pogledajte kakvi neobični deserti sa bundevom mogu da se naprave"

Potrebni sastojci

  • Pire od Bundeve
  • bundeva - 220 g, skuvana
  • kravlji maslac - 50 g
  • karanfilić - 1 klinčić
  • cimet - 1 prstohvat
  • crni biber - 2 prstohvata
  • đumbir - 1 kašičica, izrendan svež koren
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • med - 2 ili 3 supene kašike ili po ukusu (prema slatkoći bundeve)
  • Kora
  • keksići - 200 g
  • kravlji maslac - 90 g
  • rum - 1 čep, tamni
  • sveže mleko - 15 ml
  • Smesa za čiz
  • krem sir - 250 g
  • jaja - 2 komada, velika
  • skrob - 1 supena kašika (otprilike 15 g)
  • kisela pavlaka - 100 g
  • slatka pavlaka - 100 ml
  • šećer - 100 g
  • vanilin šećer - 10 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za aromatični pire od bundeve:

Izgnječite ili pasirajte još toplu skuvanu bundevu i stavite u kaseroli na vatru zajedno sa maslacem, đumbirom, medom i svim začinima.

Mešajte otprilike 8-10 minuta kako bi se raširile arome i kako bi se maslac pomešao sa bundevom.

Ostavite sa strane da se blago ohladi.

Za koru:

Izmrvite keksiće u fini pesak i pomešajte sa istopljenim maslacem, tamnim rukom i malo mleka kako bi se bolje namočile mrve keksića.

Sipajte smesu u kalup za tortu sa otkopčavajućim dnom (dno i zidovi da budu pokriveni papirom za pečenje). Pritiskajte prstima, podižući rub do sredine visine zidova.

Stavite koru u frižider da se stegne.

Za čiz smesu:

Umutite jaja sa šećerom, skrobom, krem sirom, vanilinim šećerom i pavlakama. Odvojte više od pola bele smese i u ostalu količinu nje sipajte aromatični pire od bundeve. Mešajte dok ne bude homogeno.

Pripremanje čizkejka:

Izvadite koru iz frižidera i sipajte u centar malo bele smese, sa ju stavite narandžastu smesu od bundeve i ponovo belu. Naizmenično ređajte tako dok ne završite obe boje i dok nadev ne postane šaren. Možete da provučete štaić ili oštricu noža crtajući različite šare mešanjem slojeva.

Čizkejk od bundeve pecite na 200°C 20 minuta i posle smanjite na 180°C na još otprilike 15-20 minuta ili dok kolač s bundevom ne dobije lepu boju, dok se ne podigne i ne stegne.

Ostavite ga na 30 minuta u rerni sa otvorenim do pola vratima, posle sačekajte da se ohladi i stavite u frižider na nekoliko sati da se ohladi i stegne,

Jesenji čizkejk sa bundevom servirajte sa kuglom sladoleda od vanile, slatkom od kajsija ili posutog šećerom u prahu. Ja ga volim i prosto tako ili samo sa malo mlevenih oraha za raskoš.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: