Način pripreme
Za aromatični pire od bundeve:
Izgnječite ili pasirajte još toplu skuvanu bundevu i stavite u kaseroli na vatru zajedno sa maslacem, đumbirom, medom i svim začinima.
Mešajte otprilike 8-10 minuta kako bi se raširile arome i kako bi se maslac pomešao sa bundevom.
Ostavite sa strane da se blago ohladi.
Za koru:
Izmrvite keksiće u fini pesak i pomešajte sa istopljenim maslacem, tamnim rukom i malo mleka kako bi se bolje namočile mrve keksića.
Sipajte smesu u kalup za tortu sa otkopčavajućim dnom (dno i zidovi da budu pokriveni papirom za pečenje). Pritiskajte prstima, podižući rub do sredine visine zidova.
Stavite koru u frižider da se stegne.
Za čiz smesu:
Umutite jaja sa šećerom, skrobom, krem sirom, vanilinim šećerom i pavlakama. Odvojte više od pola bele smese i u ostalu količinu nje sipajte aromatični pire od bundeve. Mešajte dok ne bude homogeno.
Pripremanje čizkejka:
Izvadite koru iz frižidera i sipajte u centar malo bele smese, sa ju stavite narandžastu smesu od bundeve i ponovo belu. Naizmenično ređajte tako dok ne završite obe boje i dok nadev ne postane šaren. Možete da provučete štaić ili oštricu noža crtajući različite šare mešanjem slojeva.
Čizkejk od bundeve pecite na 200°C 20 minuta i posle smanjite na 180°C na još otprilike 15-20 minuta ili dok kolač s bundevom ne dobije lepu boju, dok se ne podigne i ne stegne.
Ostavite ga na 30 minuta u rerni sa otvorenim do pola vratima, posle sačekajte da se ohladi i stavite u frižider na nekoliko sati da se ohladi i stegne,
Jesenji čizkejk sa bundevom servirajte sa kuglom sladoleda od vanile, slatkom od kajsija ili posutog šećerom u prahu. Ja ga volim i prosto tako ili samo sa malo mlevenih oraha za raskoš.
Neka vam je slatko!