Način pripreme
Blago zagrejte mleko i pomešajte ga u posudi sa kvascem i 1 kašičicom šećera. Smesu pomešajte i ostavite na nekoliko minuta dok se ne aktivira.
U drugu veliku posudu prosejte brašno sa solju, dodajte šećer, začine i vanilu. Dobro izmešajte u sredini praveći udubljenje i sipajte ohlađeni maslac i mleko sa kvascem. Mesite testo koje prebacuje na nabrašnjenu površinu i raširite dlanovima. U testo dodajte oceđeno suvo grožđe, bademe, nakon čega sitno iseckane ušećerene trešnje, kore pomorandži i limunova.
Testo mesite dok se sastojci ravnomerno ne rasporede. Stavite u veliku posudu namazanu uljem, pokrijte folijom i ostavite da naraste na 2 i po sata.
Nakon što testo udupla svoj obim, izvadite iz posude i ponovo premesite. Raširite na blago nabrašnjenoj površini uovalni oblik i u sredinu stavite komadiće marcipana. Prodajte se u većim super marketima.
Oblikujte štolen tako što uhvatite jedan njegov kraj i savijete prema suprotnom, tako da pokrije marcipan. Oba kraja slepite i oblikovani štolen stavite u nauljenu tepsiju. Pokrijte krpom i ostavite ponovo da naraste na otprilike sat vremena.
Štolen pokrijte delovima aluminijumske folije kako bi se sprečilo gorenje i stavite da se peče otprilike sat vremena u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Nakon što štolen izvadite iz rerne, premažite istopljenim maslacem još dok je topao. Obilno ga pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.
Ohlađeni štolen dobro uvijte u foliju, stavite u kesu ili kutiju i čuvajte dugo na hladom mestu.
Pre nego što ga poslužite ponovo ga pospite šećerom u prahu.