Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štolen»Tradicionalni božićni slatki kolač Štolen

Tradicionalni božićni slatki kolač Štolen

EfrosiaEfrosia
Džedaj
53417011
Tradicionalni božićni slatki kolač Štolen
Fotografije: Radomira Mihailova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Izazivamo vas da ovog Božića spremite tradicionalni nemački Štolen i posle da pričate kako je ispao"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za dodatno mešenje
  • šećer - 100 g
  • kvasac - 1 kesica, suvi, za hleb
  • sveže mleko - 250 ml
  • vanila - 2 kesice, suva
  • muskatni oraščić - 1 prstohvat, izrendani
  • karanfilić - 1 prstohvat, mleveni
  • kardamon - 1/4 kašičice, istucana zrna
  • so - 1 prstohvat
  • maslac - 200 g, kravlji, istopljen i ohlađen
  • bademi - 60 g, istucani
  • suvo grožđe - 200 g, namočeni u rum, brendi ili konjak
  • trešnje - 100 g, ušećerene
  • pomorandže - 60 g, ušećerene kore pomorandže
  • limunovi - 60 g, ušećerene kore limuna
  • marcipan - 120 g
  • maslac - istopljeni, za posipanje
  • šećer - u prahu, za posipanj
* merne jedinice

Način pripreme

Blago zagrejte mleko i pomešajte ga u posudi sa kvascem i 1 kašičicom šećera. Smesu pomešajte i ostavite na nekoliko minuta dok se ne aktivira.

U drugu veliku posudu prosejte brašno sa solju, dodajte šećer, začine i vanilu. Dobro izmešajte u sredini praveći udubljenje i sipajte ohlađeni maslac i mleko sa kvascem. Mesite testo koje prebacuje na nabrašnjenu površinu i raširite dlanovima. U testo dodajte oceđeno suvo grožđe, bademe, nakon čega sitno iseckane ušećerene trešnje, kore pomorandži i limunova.

Testo mesite dok se sastojci ravnomerno ne rasporede. Stavite u veliku posudu namazanu uljem, pokrijte folijom i ostavite da naraste na 2 i po sata.

Nakon što testo udupla svoj obim, izvadite iz posude i ponovo premesite. Raširite na blago nabrašnjenoj površini uovalni oblik i u sredinu stavite komadiće marcipana. Prodajte se u većim super marketima.

Oblikujte štolen tako što uhvatite jedan njegov kraj i savijete prema suprotnom, tako da pokrije marcipan. Oba kraja slepite i oblikovani štolen stavite u nauljenu tepsiju. Pokrijte krpom i ostavite ponovo da naraste na otprilike sat vremena.

Štolen pokrijte delovima aluminijumske folije kako bi se sprečilo gorenje i stavite da se peče otprilike sat vremena u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Nakon što štolen izvadite iz rerne, premažite istopljenim maslacem još dok je topao. Obilno ga pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi.

Ohlađeni štolen dobro uvijte u foliju, stavite u kesu ili kutiju i čuvajte dugo na hladom mestu.

Pre nego što ga poslužite ponovo ga pospite šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: