Način pripreme
Zagrejte ulje i u njemu izdinstajte oko 15 minuta očišćene i na krupne parčiće isečene pečurke.
Nakon toga odajte na sitno isečenu glavicu luka i dinstajte još 5 minuta.
Isecite tikvice i paradajz na krupne kocke i stavite ih u pečurke i luk.
Dinstajte još oko 10 minuta.
Dodajte pirinač, čenove belog luka, isečene na sitno, biber, začin od povrća i so po ukusu.
Dinstajte još 5 minuta mešajući često.
Sipajte u smesu tri šolje tople vode i prebacite u posudu za pečenje.
Stavite posudu za pečenje u zagrejanu rernu i kuvajte na 220 stepeni oko 30 minuta.
Gotove tikvice sa pirinčem pospite sitno isečenim svežim peršunom.
P.S: Ako imate male tikvice, možete da ih prepolovite, da ih izdubite, tako da dobijete čamčiće i da ih napunite smesom, opisanom gore, pre nego što dodate toplu vodu u nju. Stavite ih u posudu za pečenje u rasporedite smesu oko njih. Dobiće se mnogo prijatno i ukusno jelo od tikvica sa pirinčem i pečurkama u rerni.