Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Ćuretina»Pečena ćurka»Punjena ćurka u rerni po starom receptu

Punjena ćurka u rerni po starom receptu

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
486942k
Punjena ćurka u rerni po starom receptu
Fotografije: Maria Bojilova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
160 min.
Ukupno
220 min.
Porcije
10
"Praznici mogu da budu još posebniji, ukoliko napravite jednu punjenu ćurku"

Potrebni sastojci

  • ćurka - 4 kg
  • ćureće iznutrice - 340 g
  • maslac - 50 g
  • pačija mast - 300 g
  • luk - 2 komada
  • pirinač - 250 g
  • aleva paprika - 5 g
  • crni biber - 2 g
  • so - 10 g + 5 za nadev
* merne jedinice

Način pripreme

Ćurka se očisti i veoma dobro opere.

Istrlja se solju 10 grama iznutra i spolja.

Luk se očisti, opere i sitno isecka.

Dinsta se u ulju sa 5 grama soli.

Iznutrice se očiste, operu i iseckaju na sitne komade.

Dodaju se u ulje i proprže se.

Pirinač se pere dok voda ne postane bistra i dodaje se u luk.

Dodaje se voda, jednaka količina pirinča.

Nadev se dinsta na tihoj vatri dok pirinač ne omekša, nakon čega se skida sa vatre.

Dodaju se aleva paprika i crni biber i veoma dobro se izmeša.

Ostavlja se da se ohladi.

Ćurka se premazuje pačijom mašću iznutra između kože i mesa i spolja.

Ćurka se puni nadevom.

Ćurka se uvija folijom.

Peče se 160 minuta na 200 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: