Način pripreme
U veliku tepsiju ili posudu sipajte brašno i napravite udubljenje.
U njega stavite jaja, izmrvljeni kvasac, so, šećer, kiselo mleko, vodu i malo ulja.
počnite da mesite postepeno dodavajući brašno.
Kada testo počne već da se oblikuje, prebacite ga na sto ili radnu površinu tako što ste ih prethodno nabrašnili.
Mesite otprilike 10-15 minuta dok testo ne prestane da se lepi po vašim rukama.
Kada je gotovo, stavite ga u odgovarajuću posudu i pokrijte ga krpom. Ostavite da naraste na toplom sat vremena.
Nakon što je testo već udvostručilo zapreminu, vreme je za pravljenje naše pogače.
Izvadite testo iz posude u kojoj je raslo, na najbrašnjenu površinu i blago ga promešajte.
Otkidajte po malo i rastežite ga pomoću prstiju kao malu mekiku. Stavite komad sira i oblikujte u loptu.
Nakon što oblikujete lopticu, stavite je na radnu površinu i pomoću nauljene ruke lepo je oblikujte kako bi se dobio lep okrugli oblik.
Tako nastavite proceduru i sa ostalim testom ređajući loptice sa vrha nadole u nauljenu tepsiju na rastajanju od dva prsta jednu od druge.
Nakon što je sve testo iskorišćeno, ostavite pogaču sa sirom da naraste na još 30 minuta.
Namažite je umućenim jajima i peite u zagrejanoj rerni 180°C dok se ne dobije prijatna i zlatkasta boja.
Kada je gotova, izvadite iz rerne, naprskajte vodom i pokrijte krpom kako bi se dinstala.
Prijatno sa ovom ukusnom i mekanom pogačom u lopticama!