Način pripreme
U posudicu se stavljaju 1 šolja mlakog mleka, 1 supena kašika šećera, kesica kvasca i 2, 3 supene kašike brašna. Sve ovo treba da se aktivira /da nadođe/.
U tepsiju se stavlja prosejano brašno. Pravi se udubljenje u koje se stavlja 1 supena kašika so i umućena jaja /bez jednog žumanca kojim ćemo namazati pogaču/, ostalo mleko i aktivirani kvasac.
Mesi se dok ne prestane da se lepi za ruke, muti se otprilike sto puta. Ostavlja se da nadođe.
Nakon toga, testo se deli na dva dela, razvija se kora koja se maže maslacem /po želji se posipa sirom/, uvija se u rolat i usuče se. Seče se na kolutiće od 3-4 centimetra i ređaju se na rastojanju jedan od drugog.
Sa drugim delom se pravi isto. Ostavlja se da nadođe, maže se žumancem i posipa susamom.
Pogača se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Pogača sa susamom je gotova.
Komentari