Način pripreme
Predstavljamo Vam jedan praznični recept moje bake.
1. Svaki batak sečem na dva dela (batačići i plećka) i dobijam 4 komada.
2. Praziluk je sitno iseckan; šargarepe na kolutiće sa debljinom od 2-3 mm; celer i dunje na kockice srednje veličine; peršun sitno tako što se drške i listovi posebno seku.
3. Propržim meso sa obe strane dok ne postane zlatkasto i nakon toga vadim iz šerpe.
4. U istu masnoću stavljam praziluk, šargarepe, celer, drške od peršuna i lovorove listove da se dinstaju.
5. Kada su oni gotovi (nakon otprilike 5 minuta) dodajem alevu papriku, izmešam i čekam da se i ona blago proprži, ali brzo dodajem i paradajze izrendane na rende (2 supene kašike paradajz pirea) da paprika posle ne bi pregorela i posle da bude gorka.
6. Dodajem dunje i grašak (moj je iz konzerve), solim i sve izmešam. Vraćam meso tako što ga ređam na povrće i stavljam vino. Čekam 1 minutu na otvorenom poklopcu da alkohol ispari, stavljam prstohvat šećera i nakon toga zatvaram ostavljajući na tihoj vatri da se krčka 5 minuta.
7. Dodajem vruću vodu (otprilike 500 ml) koliko je potrebno da pokrije povrće i meso, začinjavam crnim biberom i ostavljam na tihoj vatri dok ne bude gotovo meso.
8. Nakon otprilike 20 minuta razmutim 2 supene kašike prepečenog brašna za malo vode i dodajem u janiju. Probam ukus i po potrebi dodajem još soli, šećera i crnog bibera. Ukus treba da bude blago sladak, sa kiselom notom dunja i malom oštrinom bibera, a aroma lovorovog lista se poslednja razvija i daje delikatnu i nenametljivu pozadinu. Ostavljam još 5 minuta na ringli.
9. Skidam sa vatre i posipam listovima peršuna.
10. Poslužujem janiju na peckanim ljutim papričicama, mariniranim u aromatičnoj smesu od sitno seckanog peršuna, belog luka, soli, meda, sirćeta i ulja.
Janija od dunja je gotova.