Janija od dunja

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Janija od dunja
Fotografije: Ivan Katsarov
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Šta bismo drugo mogli da napravimo sa dunjama osim jedne ukusne janije sa dunjama koja je užitak za dušu"

Potrebni sastojci

  • dunje - 2 - 3 komada
  • šargarepe - 2 - 3 komada
  • praziluk - 2 - 3 struka
  • celer - 1 glavica
  • grašak - 300 g
  • pileće meso - 2 bataka
  • paradajz - 2 komada
  • belo vino - 200 ml
  • prepečeno brašno - 2 supene kašike
  • lovorov list - 2 komada
  • aleva paprika - 1 supena kašika
  • crni biber - po ukusu
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 veliki prstohvat
  • ulje
  • peršun - 1 vezica
* merne jedinice

Način pripreme

Predstavljamo Vam jedan praznični recept moje bake.

1. Svaki batak sečem na dva dela (batačići i plećka) i dobijam 4 komada.

2. Praziluk je sitno iseckan; šargarepe na kolutiće sa debljinom od 2-3 mm; celer i dunje na kockice srednje veličine; peršun sitno tako što se drške i listovi posebno seku.

3. Propržim meso sa obe strane dok ne postane zlatkasto i nakon toga vadim iz šerpe.

4. U istu masnoću stavljam praziluk, šargarepe, celer, drške od peršuna i lovorove listove da se dinstaju.

5. Kada su oni gotovi (nakon otprilike 5 minuta) dodajem alevu papriku, izmešam i čekam da se i ona blago proprži, ali brzo dodajem i paradajze izrendane na rende (2 supene kašike paradajz pirea) da paprika posle ne bi pregorela i posle da bude gorka.

6. Dodajem dunje i grašak (moj je iz konzerve), solim i sve izmešam. Vraćam meso tako što ga ređam na povrće i stavljam vino. Čekam 1 minutu na otvorenom poklopcu da alkohol ispari, stavljam prstohvat šećera i nakon toga zatvaram ostavljajući na tihoj vatri da se krčka 5 minuta.

7. Dodajem vruću vodu (otprilike 500 ml) koliko je potrebno da pokrije povrće i meso, začinjavam crnim biberom i ostavljam na tihoj vatri dok ne bude gotovo meso.

8. Nakon otprilike 20 minuta razmutim 2 supene kašike prepečenog brašna za malo vode i dodajem u janiju. Probam ukus i po potrebi dodajem još soli, šećera i crnog bibera. Ukus treba da bude blago sladak, sa kiselom notom dunja i malom oštrinom bibera, a aroma lovorovog lista se poslednja razvija i daje delikatnu i nenametljivu pozadinu. Ostavljam još 5 minuta na ringli.

9. Skidam sa vatre i posipam listovima peršuna.

10. Poslužujem janiju na peckanim ljutim papričicama, mariniranim u aromatičnoj smesu od sitno seckanog peršuna, belog luka, soli, meda, sirćeta i ulja.

Janija od dunja je gotova.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: