Bonapeti.rs»Recepti»Supe»Čorbe»Škembe čorba»Čorba od svinjskih škembića i svinjskih ušiju

Čorba od svinjskih škembića i svinjskih ušiju

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
215361k
Čorba od svinjskih škembića i svinjskih ušiju
Fotografije: Anika Voit
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
5
"Ako volite čorbu sa škembićima, ova će pokupiti ovacije, zato što u njoj ima i svinjskih ušiju - klasika"

Potrebni sastojci

  • svinjske uši - 2 komada, prethodno skuvana
  • svinjski škembići - 200 g, prethodno skuvani
  • beli luk - 4 komada, čenovi
  • sveže mleko - 200 ml
  • kiselo mleko - 4 supene kašike
  • jaja - 2 komada
  • ulje - 40 ml
  • aleva paprika - 3 supene kašike, mlevena
  • brašno - 4 supene kašike
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Za recept koristim prethodno skuvane u posoljenoj vodi svinjske uši i škembiće.

Ako imate ekspres lonac, to bi bilo mnogo brzo i jednostavno.

Ako ne - odvojte barem 2 sata kuvanja. Bujon procedite i začuvajte za kasnije kuvanje seoske čorbe sa škembićima.

Skivane svinjske proizvode isecite na komade.

U odgovarajućoj posudi (ja koristim duboku šerpu) propržite brašno i alevu papriku u zagrejanom ulju. Kada stavljate brašno, nemojte prepunjavati kašiku da se ne bi dobila preterano gusta smesa.

Energično mešajte da ne bi zagorelo. Nakon jedne minute u njih dodajte sveže mmleko. Ne prestajte sa mešanjem dok se ne formira glatka kaša.

Ako ona ispadne preterano gusta, dodajte malo vrele vode. U ovu smesu sipajte i začuvani svinjski bujon. Količinu tečnosti odredite sami - treba da se dobije blago retka čorba.

Ponovo ne prestajte da mešate energično. Ako uprkos svemu još uvek ima grudvica, moj savet je da ih provučete kroz pasator da ne biste rizikovali da se pokvari čorba - ona treba da bude glatka.

Red je da dodamo i presovane čenove belog luka i svinjske uši i škembe isečene na komade. Ostavite na slaboj vatri otprilike 20 minuta da zajedno malo provru.

Na kraju pripremamo i preliv čorbe od svinjskih škembića i svinjskih ušiju.

U posebnoj posudi mutimo samo žumanca od jaja i kiselog mleka. Kutlačom odsipamo po malo od vrele čorbe. Mešamo i ponovo dosipamo. Čim i smesa preliva postane gotovo vrela, vraćamo nazad u šerpu. Mešamo i nakon 5-6 minuta isključujemo ringlu.

Po želji prilikom serviranja čorbe od svinjskih škembića i svinjskih ušiju možete da poslužite mešavinu ljute papričice, belog luka i sirćeta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: