Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Penjurlija»Neobična uvijena penjurlija sa sirom i spanaćem

Neobična uvijena penjurlija sa sirom i spanaćem

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Neobična uvijena penjurlija sa sirom i spanaćem
Fotografije: Ivelina
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Bolje predstavljanje neobične uvijene penjurlije nigde nema, ne zaboravimo i ukusni nadev od spanaća i sira"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • spanać 500 g, prosejan
  • kravlji sir - 170 g
  • sveži kvasac - 1 kockica, 42 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 3
  • ulje - 100 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj recept je bio impulsivan. Prosto sam od mnoštva recepata sa testom i spanaćem iskombinovala jednu uvijenu penjurliju sa spanaćem.

Vredi da probate!

Prosejavate brašno u posudu.

Ostavljate otprilike 100 grama na jednu stranu, ako je potrebno prilikom mešenja u zavisnosti od brašna koje koristite i količine tečnosti. Treba da pazimo, da ne zaboravimo da se brašno dodaje u lepljivo testo, ali tečnost ne možemo da dodamo u preterano tvrdo testo.

U brašno dodajete so i mešate da se pomešaju.

Napravite udubljenje.

Istopite kvasac u toplom melku i sipajte u udubljenje. Dodajte sasvim malo brašna u kvasac. Uvijte posudu čistom kuhinjskom krpom i stavite u rernu na 50 stepeni sa otvorenim vratima. Tako će kvasac narasti za otprilike 10 minuta.

Izmešajte ostalo sveže mleko sa dva jaja i belancem trećeg jajeta. Dodajte 50 ml ulja i izmešajte dok se blago ne pomešaju.

Počnite da mešate kvasac drvenom kašimom i da dodajte u tankom mlazu smesu od jaja tako što zajedno sa tim pomešate po malo brašna.

Tako mešate dok se ne upije cela smesa od jaja.

Dodajte i brašno dok se u potpunosti ne upije i dobije lopta testa.

Nastavite da mesite rukom i da dodajete još brašna dok se ne dobije nelepeće, ali meko testo.

Pokrijte testo naše vazdušaste penjurlije krpom i ostavite u rerni sa otvorenim vratima, na 50 stepeni na otprilike 30 minuta, da udupka svoj obim.

Dok testo raste operite spanać, ocedite ga i osecite ga krupno.

U šerpici zagrejte otprilike 2 supene kašike ulja i kratko dinstajte spanać dok ne omekne.

Odvojte na jednu stranu da se ohladi i pomešajte ga sa izmrvljenim sirom. Razvijte naraslo testo u jednu koru veličine 50 x 40 cm.

Premažite ostalim uljem i smesom od spanaća ostavljajući sa svih strana otprilike 2 cm bez punjenja.

Isecite rolat sa obe strane i uvijte lagano po dužini.

Stavite u tepsiju obloženu papirom. Ovde možete da odlučite da ostavite da naraste još jednom ili da ispečete odmah, obe varijante su uspešne u mom receptu.

Namažite umućenim žumancem i stavite neobičnu uvijenu penjurliju sa sirom i spanaćem u rernu da se ispeče na 175 stepeni.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: