Način pripreme
Počnite sa nadevom posnih sarmi - očistite, operite i sitno iseckajte luk i praziluk. Očistite i izrendajte šargarepe na krupno rende.
Stavite iseckano povrće u veliki tiganj, dodajte ulje i posolite, propržite na umerenoj vatri dok povrće ne omekne.
Dodajte prethodno veoma dobro opran i proceđen pirinač, kratko propržite i dodajte alevu papriku, izmešajte i sklonite tiganj sa vatre.
Razmutite paradajz pire u 2 šolje tople vode i dodajte u smesu. Dodajte crni biber po ukusu, sitno iseckanu mirođiju i peršun, zajedno sa izmrvljenom divljom nanom, ukoliko je potrebno posolite (pazite sa solju).
Kuvajte dok pirinač ne upije svu vodu i ne nabubri. Sklonite tiganj sa gotovim nadevom za sarme sa ringle i ostavite da se malo ohladi.
Za to vreme odvojte listove glavice kiselog kupusa i isecite debelu žilu od njih i oblikujte od ostalog dela listove za uvijanje malih sarmi.
Kašičicom uzmite nadev i uvijte sarmicu u rolat preklapajući nadev sa strane da se pirinač ne bi raspao od sarme. Tako, kašiku po kašiku napravite najukusnije male sarmice sa kupusom.
U šepruporešajte tvrde žile po dnu, a odozgo gusto poređajte sarmice jednu do drue u nekoliko redova. Ovde je momenat da kažem da vaša šerpa treba da bude visoka i široka (ne uska i visoka), tako će se sarmice ravnomerno kuvati.
Zalijte oblikovane i poređane sarme sa 2 šolje tople vode i 2 šolje čorbe od kiselog kupusa. Poklopite šerpu i stavite je na umerenu vatru da provru, kuvajte sad vremena posle ključanja.
Najukusnije posne sarmice su gotove, po želji možete da ih zapečete u rerni, tako što ih poređate u tepsiju, a može i bez ovog koraka.
Uvek se pridržavam pravila baba, što više luka u jednom jelu, to ono postaje ukusnije.
Neka vam je slatko!