Način pripreme
Speltino brašno se proseje dva puta u posudu u kojoj će se mešati.
Dodaje se so i veoma dobro se izmeša.
Med se sipa u malu posudicu i zaliva se u 50 ml tople vode.
Veoma dobro se izmeša dok se med u potpunosti ne istopi.
Dodaje se kvasac, izmeša se i ostavlja se da se aktivira uz periodično mešanje.
Soda se sipa u drugu posudicu i izmeša se sa sirćetom.
U brašnu se pravi udubljenje u koje se sipa aktivirani kvasac sa medom i sodom ugašenom sirćetom.
Dodaje se ostala voda.
Mesi se meko testo koje se pokriva krpom i ostavlja se da naraste na 30 minuta.
Kada testo za pogaču naraste, deli se na četiri dela.
Od jednog dela se oblikuje lopta koja se stavlja u centar tepsije sa poklopcem koja je namazana brašnom i uljem.
Svaka kora se uvija u rolat nakon čega se rolat seče na tri dela.
Svaki delo rolata se ređa u tepsiju oko loptice.
Hleb od spelte se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C 20 minuta poklopljen, nakon čega se poklopac skida i pogača od spelte za rođendan se peče 20 minuta na 160°C.