Način pripreme
Ovo je izuzetno skromno jelo koje na prvo čitanje može izgledati čudno kao kombinaacija, međutim, uveravam vas da ukoliko probate čorbu sa pasuljem - zaljubićete se u nju.
Recept za tucani pasulj sa bundevom je od moje prababe iz plovdivskog sela Trud i autentično se pravi sa suvim zrelim belim pasuljem koji se stavlja u čuturu (veliki avan, napravljen od izdubljenog stabla drveta sa metalnim obručima spolja) i istuca se kako bi se sitnije izmrvio.
Recept može da se pripremi i sa pasuljem koji nije izmrvljen.
1. Pasulj se namoči prethodno veče u vodi.
2. Ujutru se pasulj opere pod mlazom vode i stavlja se u šerpu sa HLADNOM vodom da se kuva. Ne stavlja se niti so, ne stavlja se soda. Samo pasulj i hladna voda!
3. Pasulj se kuva 10 minuta nakon što je voda provrela i zatim se procedi kako bi se bacila prva prljava voda.
4. Sipa se vruća voda i nakon što provi, sačeka se 20 minuta i ponovo se cedi kako bi se bacila druga prljava voda.
5. Ponovo se sipa vruća voda i pasulj se kuva dok ne bude gotov.
6. U drugu šerpu se sipa ulje, koliko je potrebno da pokrije dno, i u njoj se proprži praziluk kojeg smo sitno iseckali.
7. Kada prazuluk omekne, dodaje se aleva paprika, brzo se izmeša i kutlačom se dodaje voda pasulja da paprika ne bi zagorela i da jelo posle ne bi bilo gorko.
8. U prazuluk se dodaje bundeva iseckana na ne mogo sitne kockice. Dodaje se još malo vode pasulja i bundeva se začinjava solju, crnim biberom, polovinom divlje nane i ubacuju se jedna ili dve prepolovljene ljute paprike (u zavisnosti koliko ljuto volite).
Umesto ljutih paprika može da se koristi ljuta aleva paprika. Šerpa se zatvara i ostavlja se bundeva da se blago dinsta na umerenoj vatri.
9. Kada je bundeva skoro pa gotova, dodaje se skuvani pasulji i još vode iz pasulja. Jelo liči na čorbu, ali treba da bude malo gušće. Proba se da se vidi da li je slano i ukoliko je potrebno dodaje se još. Dodaje se i ostala količina nane. Prepečeno brano (u suvi tiganj se stavlja brašno i neprestano se meša dok se ne dobije prijatna kremastqa boja) se razumuti sa mnalo vode i dodaje se u jelo. Izmeša se, zatvara se poklopcem i ostavlja se da se krčka na umerenoj vatri još 10 minuta.
10. Začini se sa malo sirćeta prilikom posluživanja.
Dodatne napomene:
Ako niste zabrinuti zbog hemikalija u konzervama - možete da koristite konzervirane pasulj i da uštedite dosta vremena.
Ponekad dodajem i 1 supenu kašiku sušenih pečuraka izmrvljenih u prah, najčešće vrganje za još bogatiji ukus.
Da li znate da se u Rodopima - gradić Laki i okolna sela, pravi slična čorba sa bundevom i pasuljem, ali pasulj nije izmrvljen, umesto praziluka se koristi luk i ne dodaje se brašno.